Ethereum Classic

Wat is Ethereum classic en wat is het verschil met Ethereum?

Ethereum classic is een open-source platform dat is gebaseerd op de blockchain. Het heeft als bijzonderheid de smart contracts. Op de beurs wordt de classic versie afgekort als ETC en de normale versie als ETH. Deze munt heeft veel stof doen opwaaien in de community, omdat er een hack aan vooraf ging. Waar kun je Classic kopen en wat is eigenlijk het verschil tussen de twee cryptocurrency, die beiden smart contracts hebben. Ook lees je een stuk geschiedenis van ETC.

DAO en Ethereum Classic

Voordat Ethereum classic bestond werd het DAO gemaakt. Dit betekent Decentralized Autonomous Organization. Het zou dé manier worden waarop Ethereum nog beter zou worden en daarmee de naam als revolutionair platform helemaal waarmaken. DAO is wellicht een lastig en technisch verhaal, maar wij proberen het simpel uit te leggen.

Hoe werkt DAO?

Het is eigenlijk een groot fonds met geld waarmee geïnvesteerd kan worden. Als je als gebruiker iets te zeggen wilt hebben over de investeringen, dan zou je DAO Tokens moeten kopen. Daarmee kun je stemmen op projecten. Als een project 20% goedkeuring had, werd het gestart.

Mocht je het er uiteindelijk niet over eens zijn, dan kun je er ook nog binnen een bepaalde tijd uitstappen. Je krijgt dan je geïnvesteerde Ether terug. Als je dit deed werd wel de Ether voor 28 dagen in bewaring genomen. Daarna was het weer beschikbaar voor jou.

Volgens veel mensen kon dit systeem nog wel eens voor problemen zorgen, maar de makers vonden van niet. Uiteindelijk bleek het wel zo te zijn.


De DAO aanval

Op 17 juni 2016 werd er 50 miljoen dollar weggesluisd door een hacker die gebruik maakte van een fout in het systeem. Als je uit een DAO wilt stappen moest je een aanvraag sturen. De hacker deed dit, maar stuurde in zijn verzoek een aparte code mee, zodat de teruggave wel bij hem werd geregistreerd, maar niet bij de tegenpartij. Dit bleef hij doen tot hij ongeveer 50 miljoen had. Hier kon hij alleen voor 28 dagen lang nog niet bij. Notitie: Dit is een versimpelde uitleg. De echte hack uitleggen wordt een te lang en technisch verhaal.

Was het de schuld van Ethereum?

Nee, het was de schuld van DAO en de bedenkers daar van. Ethereum was enkel het platform waarop het was gebouwd. Volgens Gavin Wood, de mede-bedenker van ETH: “Ethereum hiervan de schuld geven is hetzelfde als zeggen dat het internet kapot is, telkens als er een website offline staat”

Wat gebeurde daarna?

De community –zwaar geschokt- besloot om te kiezen uit drie opties:

  • Niets doen
  • Soft Fork
  • Hard Fork

Er waren voor alle opties voor- en tegenstanders. Uiteindelijk werd er gekozen om een hard fork toe te passen. Deze had als belangrijkste doel om het geld wat gestolen was terug te geven aan de DAO-investeerders. Niet iedereen was het hier mee eens. En er ontstond een tweedeling. Sommige mensen steunden de oude ketting (blockchain), anderen de nieuwe. De oude blockchain wordt Ethereum Classic genoemd en de nieuw gevormde ketting heet Ethereum.

Grootste verschillen tussen de twee

Ethereum Classic is wel de oude en eigenlijk originele Ether, maar heeft een lagere prijs bij het handelen. Ook zijn de bedenkers en de meeste ontwikkelaars op Ethereum overgestapt. De community is hierdoor een stuk kleiner bij de Classic versie. Daarnaast kunnen zij nu niet meer profiteren van alle updates die Ethereum doet. Als voordelen worden genoemd:

  • Het is bij de originele filosofie gebleven: de code is wet. En de blockchain moet je respecteren
  • Een aantal grote namen binnen de cryptowereld hebben recent gezegd dat ze achter ETC staan.

Ethereum Classic kopen

Het is een bekende munt en je kunt hem bij veel handelaren kopen. Bekijk eens de onderstaande aanbieders en koop ETC voor een mooie prijs.

ETC kopen met een creditcard

Via Changelly kun je met een creditcard ETC kopen. De administratiekosten liggen lager dan bij anderen. Ook hanteren zij een zeer gunstige wisselkoers. Je kunt er ook andere honderden andere altcoins omruilen naar Ethereum Classic of naar andere cryptocurrency. Klik op de button hieronder om naar de mogelijkheden te kijken.

Changelly

[td_block_15 custom_title=”Laatste nieuws” category_id=”2″]

Nieuw met cryptocurrency?

ETC kopen iDEAL?

Je kunt via Litebit direct Ethereum Classic (ETC) kopen met iDEAL. Dit werkt gewoon via je normale bank. Erg handig voor beginners of voor mensen die snel ETC willen kopen. Je hebt geen wallet nodig, omdat Litebit deze voor jou aanmaakt. Je kunt daarna jouw coins versturen naar andere mensen of naar een exchange.

Ethereum Classic 

Koers

Betaal géén handelskosten bij Bitvavo

Bitvavo heeft een onwijs gave actie voor nieuwe klanten. Bij de aankoop van de eerste 1000 euro aan cryptocurrencies, betaal je geen handelskosten. Dit is een unieke actie van dit bedrijf. Zij zijn hiermee wederom de goedkoopste crypto exchange van Nederland!

Maak snel een account aan