Wat is Bitcoin en waar kun je het kopen? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Bitcoin

Bitcoin and RMB

Bitcoin logoBitcoin is de belangrijkste cryptocurrency van dit moment. Als de koers van Bitcoin daalt, dalen de altcoins vrijwel altijd mee. Op deze pagina leer je alles over deze cryptocurrency, die wordt afgekort als BTC. Je leest er informatie over de crypto, bekijkt de live Bitcoin koers en kan direct Bitcoin kopen tegen het laagste tarief van Europa. Wil je écht alles weten van het ontstaan van deze crypto, dan kan je de gehele geschiedenis bekijken.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin, afgekort als BTC, is een vorm van cryptocurrency, ook wel digitale valuta of digitaal geld genoemd. Er is geen centrale baas van BTC. Daarom wordt het ook wel een decentrale munt genoemd. De coins kunnen niet worden geprint zoals bij dollar en euro’s wel het geval is. De digitale munten worden door mensen gemaakt met behulp van computers over de hele wereld. Deze gebruiken software om rekenkundige problemen op te lossen.

Wat is Bitcoin

Wat is het verschil tussen Bitcoin en normale fiat valuta?

Met bitcoin kun je spullen elektronisch kopen. Eigenlijk net zoals met de euro’s in onze portemonnee. Als je bijvoorbeeld inlogt op digitaal bankieren van een grote bank, dan zie je ook een cijfer staan. Hetzelfde als bij de wallets (portemonnees) van BTC. Het grootste verschil is dat het cijfer in je portemonnee niet wordt onderhouden door een groot commercieel bedrijf zoals een bank. Niemand kan jouw geld beheren, alleen jij.

Wie heeft het bedacht?

Een softwareontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin bedacht en ontwikkeld. Hij wilde een digitale munt ontwikkelen waar geen centraal bedrijf of overheid aan te pas zou komen. Deze munt moet decentraal en elektronisch. Ook de lage transactiekosten vond hij belangrijk. Wie Satoshi Nakamoto is? Dat weet niemand. Zijn digitale wallet van BTC is al in geen jaren meer aangeraakt. Over zijn identiteit gaan diverse verhalen in het rond, waarvan er nog geen één is bewezen.

Wie maakt de munt?

Niemand. Het is geen munt zoals een euro of dollar. Je krijgt na het kopen van Bitcoin geen briefgeld in je handen gedrukt. Er is geen overheid of bank die zegt: “we hebben geld tekort, dus gaan we er meer van bijdrukken. Bitcoin wordt digitaal gemaakt door een grote community. Dit proces heet minen, in het Nederlands ook wel mijnen genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van computerkracht en stroom om de munt te creëren. Het netwerk zorgt er ook voor dat alle onderlinge transacties virtueel worden bijgehouden. Bitcoin is dus ook een geheel eigen betaalnetwerk.

Je kan dus niet oneindig veel coins maken?

Dat klopt. Het Bitcoin Protocol (de regels waaraan de munt is gebonden en waardoor de munt ook werk) zegt dat er maar 21 miljoen munten in omloop mogen zijn. Gelukkig wordt de valuta opgedeeld in kleinere stukjes. Zo is het mogelijk dat je 1 miljoenste van een Bitcoin krijgt. Dit is het kleinste stukje Bitcoin mogelijk en wordt ook wel een Satoshi genoemd. Waarom dat zo is, kun je best wel raden.

Karaktereigenschappen

De munt heeft verschillende belangrijke karaktereigenschappen waarin het verschilt met de euro en andere overheidsvaluta.

Het is gedecentraliseerd

Het Bitcoin netwerk is niet in de handen van een grote centrale autoriteit, zoals een overheid of bank. Met elke computer of andere machine kun je Bitcoins maken en transacties voltooien. Al deze apparaten werken samen. Een bank kan dus niet aan jouw geld zitten en een overheid kan niet op de een of andere dag besluiten om jouw geld in beslag te nemen. Mocht er een deel van het netwerk offline gaan, dan gaat de Bitcoin gewoon door.

Het is makkelijk om een rekening te openen

Als je bij een normale bank een rekening wilt openen, zit je aan veel zaken gebonden. Het is tegenwoordig niet echt heel makkelijk meer om een nieuwe rekening te openen. Al helemaal niet binnen een paar minuten. Ook voor mensen die online betalingen willen accepteren voor bijvoorbeeld een webshop is het bijna onmogelijk om dit snel te regelen. Met de digitale variant kun je binnen een paar seconden een BTC adres en een wallet hebben. Dit zonder vragen te hoeven beantwoorden van een bank en zonder kosten. Een Bitcoin Wallet is volledig gratis.

Bitcoin is anoniem

Het Bitcoin netwerk is bijna volledig anoniem. In theorie kan je per persoon meerdere (duizenden, miljoenen etc.) BTC adressen hebben. Deze zijn niet gebonden aan één persoon. Er is wel een grote ‘maar’. Het gehele netwerk met alle transacties is openbaar. Deze worden bijgehouden in een groot logboek, genaamd de blockchain.

De transactiekosten zijn minimaal

Als je bijvoorbeeld met de ING of ABN een overboeking naar het buitenland wilt maken, kost dat gigantisch veel geld. Bitcoin is laagdrempelig en vraagt een lage transactie fee.

Het netwerk is snel

Je kan jouw BTC direct naar anderen sturen en een paar minuten later is het gearriveerd. De betaling wordt tussendoor gecontroleerd door het netwerk. In het weekend stoppen alle normale banken met werken. Bitcoin niet.

Transacties zijn zo goed als onomkeerbaar

Als je eenmaal een transactie hebt voltooid, dan is er geen manier meer om deze zelf terug te halen. Alleen als de ontvanger deze terugstuurt. Zie ook onze blog over: Zijn transacties in de blockchain echt onomkeerbaar?

Waar is het op gebaseerd?

De valuta die wij kennen is onder andere gebaseerd op de prijs van goud en zilver. Puur theoretisch zou je een briefje met euro’s om kunnen wisselen tegen goud. Er is altijd goud voorradig die de munt stabiel houdt. Bitcoin is daarentegen gebaseerd op wiskunde. Over de gehele wereld verspreid gebruiken mensen software die complexe wiskunde formules proberen op te lossen om zo BTC te creëren. Deze formules zijn gewoon openbaar. Iedereen kan deze nakijken.

Direct kopen

In de onderstaande widget kun je Bitcoin direct kopen tegen de laagste handelskosten van Europa. Je kan ook 50+ andere crypto direct kopen met Euro. Als je de onderstaande widget gebruikt en een account aanmaakt, betaal je ook geen handelskosten voor de eerste 1000 euro!’