Cryptomunten zijn in het speelveld van de internationale financiële wereld nog altijd relatief nieuw. Dat betekent niet alleen dat veel mensen er nog niet helemaal in thuis zijn, maar dat betekent ook dat er heel wat vragen gesteld kunnen worden waarvan het antwoord niet altijd duidelijk is. Wat gebeurt er bij bijvoorbeeld als iemand die crypto-valuta bezit komt te overlijden? Is het een belegging als een andere of gelden er toch andere regels? En is er erfbelasting? Dringend tijd om daar wat dieper op in te gaan.
Na het overlijden
Het is een vraag die niemand zich graag stelt maar het is ook een vraag waar je eigenlijk niet omheen kunt. Wat gebeurt er na het overlijden met de cryptomunten? Concreet is het zo dat ook bij crypto de erfgenamen recht hebben op de nalatenschap. Er is op dat vlak dus niets bijzonder aan cryptocurrencies. Ze kunnen vererven en je kunt ze dan ook beschouwen als een gewone belegging op juridisch vlak. Desondanks is er toch één belangrijk verschil: om aan jouw wallet en aan jouw cryptocoins te geraken hebben de erfgenamen jouw private key nodig. Hebben ze die niet? Dan mogen ze juridisch gezien wel recht hebben op dit erfdeel maar dan gaan ze in de praktijk er niet veel aan kunnen doen. In dat geval zijn jouw cryptomunten simpelweg voor eeuwig verloren.
Is jouw crypto nalatenschap goed geregeld?
Het is die nalatenschap die bij veel bezitters van cryptomunten heel slecht geregeld is. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat er nog steeds heel wat mensen zijn die zelfs hun partner niet hebben verteld dat ze cryptomunten bezitten. Niet toevallig heeft een belangrijk percentage van de bezitters van cryptomunten dan ook niets geregeld voor de overdracht na overlijden.
Om jouw nalatenschap goed te regelen kan je een aantal stappen ondernemen. Laat in de eerste plaats de juiste personen weten dat jij cryptomunten bezit. Regel daarbij meteen ook dat ze op de een of andere manier aan jouw private key kunnen komen. Zo is het geen verkeerd idee om op voorhand even je testament op te maken. Hier kan je bijvoorbeeld jouw private key in vermelden. Zo ben je zeker dat jouw wallet in goede handen terecht komt.
Erfbelasting
Voor sommige mensen een even prangende vraag als de vraag of cryptocurrencies geërfd kunnen worden: hoe zit het met de erfbelasting? Gelden de gewone regels of is er hier toch iets anders aan de hand? In de praktijk is het zo dat ook op cryptocurrencies vadertje staat langskomt om zijn erfbelasting te ontvangen. Het tarief van de erfbelasting zal volledig afhangen van jouw relatie met de persoon die is gestorven en met de waarde van de erfenis. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat het percentage van de erfbelasting niet berekend wordt op enkel het cryptogedeelte maar wel op de volledige erfenis. Je kunt dit op voorhand dus ook enkel maar inschatten als je een goed idee hebt van de totale waarde van de erfenis. Ook goed om te weten is dat de dagwaarde van de cryptomunten de bepalende factor is voor hun waarde in het systeem van de erfbelasting.
Geërfde cryptocurrency verkopen
Is het mogelijk om jouw geërfde cryptomunten te verkopen? Net zoals bij alle andere zaken die je kunt ervan is het antwoord op die vraag: vanzelfsprekend. Het enige wat je hoeft te doen om jouw cryptomunten te verkopen is een geschikt platform hiervoor zoeken. Daarbij is het ook wel belangrijk om te weten dat bij grote bedragen er in de regel gevraagd zal worden naar de herkomst van jouw munten!