Cryptocurrencies, alleen voor speculatieve beleggers? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Cryptocurrencies, alleen voor speculatieve beleggers?

Er kan tegenwoordig geen krant meer open worden gedaan of je leest een artikel over cryptocurrencies. Heel wat zelfverklaarde experts uit de klassieke, financiële markten zijn er vaak als de kippen bij om de hele cryptomarkt als een zeepbel of een bubbel te beschouwen. Uiteraard leven we in een vrij land en een relatief vrije wereld waardoor iedereen het recht heeft op zijn of haar eigen interpretaties en uitspraken. Toch bestaan er nog steeds heel wat misverstanden met betrekking tot cryptocurrencies en de hele markt er rond. Zo wordt het vaak gezegd dat een investering in cryptovaluta’s enkel en alleen interessant is voor de (zeer) speculatieve belegger. Is dat echter wel echt zo? Wij zochten het voor je uit en hebben onze bevindingen verwerkt in dit interessante artikel!


Wat zijn cryptocurrencies?

De kans bestaat dat dit artikel wordt gelezen door mensen die er aan denken om voor het eerst een stukje van hun kapitaal in cryptovaluta’s te investeren. Omwille van deze reden geven we eerst nog even graag aan wat cryptocurrencies nu precies zijn. Wanneer je een beetje de actualiteit hebt gevolgd zal je ongetwijfeld reeds hebben gehoord van namen als Bitcoin en Litecoin, maar kunnen ook Ethereum en Ripple je bekend in de oren klinken. Veel mensen zullen meteen stellen dat dit cryptocurrencies zijn terwijl dat eigenlijk niet correct is. Deze benamingen zijn namelijk stuk voor stuk platformen die een basis bieden voor een cryptocurrency. Voor Bitcoin is dat de BTC token, voor Litecoin de LTC token, voor Ethereum de Ethers of ETH’s en ga zo maar door. Hiermee is meteen een groot misverstand de wereld uit geholpen. Wat kan je nu echter met deze platformen en tokens doen?

Doel van de tokens

In principe moet je een cryptovaluta vooral aanzien als de drijvende kracht achter een bepaald platform. Bitcoin zou zonder haar BTC tokens niets zijn simpelweg omdat er geen transacties mee uitgevoerd zouden kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor de zogenaamde altcoins zoals de eerder aangegeven LTC’s en ETH’s. De functionaliteit die een bepaald platform biedt wordt binnen de cryptowereld dan ook niet betaald door middel van euro’s of Amerikaanse dollars of een andere bekende valuta, maar wel door middel van cryptovaluta’s. Los van het doel waarvoor ze worden gebruikt kunnen ze evenwel ook over het karakter van een investering beschikken en dat heeft heel wat geïnteresseerde beleggers aangetrokken.

Waarom worden cryptocurrencies als volatiel aanzien?

Het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de volatiliteit van eender welk beleggings- of investeringsproduct is verbonden aan de koerswijzigingen die ze doormaakt. Op moment van schrijven geldt voor een niet onaanzienlijk deel van de cryptovaluta’s die verkrijgbaar zijn dat ze over een nogal grillig koersverloop beschikken. Dit geldt niet in het minst voor de klassieke cryptovaluta Bitcoin die als eerste op de markt is verschenen. Het feit dat de koers van een cryptocurrency dergelijke grote schommelingen kan laten zien is vooral gebaseerd op het gebruik van de cryptocurrency in kwestie. Naarmate er meer activiteit mee gebeurt (met andere woorden, naarmate er meer mensen in investeren of net verkopen) kan de koers aanzienlijke schommelingen laten zien.

Bovenstaande geldt echter niet uitsluitend voor cryptocurrencies. Klassieke beleggers die zweren bij een investering in aandelen geven bijvoorbeeld vaak te kennen dat hun investeringen meer solide en veiliger zijn. Dat is uiteraard niet zo. Ook voor een aandeel geldt namelijk dat een niet onbelangrijk deel van de betrouwbaarheid en de continuïteit er van is gebaseerd op bijvoorbeeld het achterliggende bedrijf evenals hoe goed deze het doet. Komt een bedrijf waarvan je een aandeel hebt gekocht in diskrediet terecht? In dat geval kan je volledige investering dan ook zomaar even per direct in rook opgaan. Wat dat betreft is er eigenlijk zelfs geen enkel verschil tussen de volatiliteit bij een cryptovaluta en aandelen.


Investeren in cryptovaluta’s op lange termijn? Het kan!

Bovenstaande zegt het eigenlijk al een beetje, een investering die gebeurt in cryptovaluta’s hoeft absoluut niet altijd te worden aanzien als een zeer risicovolle onderneming. Uiteraard is het mogelijk dat de koers van de cryptocurrency waarin je net hebt geïnvesteerd inzakt waardoor je, je kapitaal voor een aanzienlijke periode (of misschien zelfs voor altijd) kwijt bent, maar zoals reeds aangegeven kan dit ook gebeuren met een belegging in aandelen, hoe zorgvuldig deze ook zijn uitgekozen. Ben je er niet meteen voor te vinden om aan daytrading te doen en ben je vooral geïnteresseerd om te investeren in de langere termijn? In dat geval is het wel steeds van belang om rekening te houden met één belangrijk aspect, namelijk de diversiteit van de portefeuille waarover je beschikt.

Kies voor een gediversifieerde portefeuille

Er zijn bijzonder veel mensen die geloven in de toekomst van de blockchain. Dit geloof is zelfs zo groot dat velen er tegenwoordig een niet onaanzienlijk deel van hun spaargeld investeren in meerdere cryptocurrencies. Wanneer je er voor kiest om een portefeuille met crypto’s aan te leggen voor de middellange tot lange termijn is het altijd van belang om rekening te houden met twee concrete aandachtspunten, namelijk:

1. Investeer een stukje van je kapitaal in vaste waarden binnen de cryptomarkt. Geen enkele altcoin kan om platformen zoals Bitcoin en / of Ethereum heen. Een andere vaste waarde uit de cryptomarkt die er om bekend staat over een relatief solide en stabiel koersverloop te beschikken is Litecoin. Dergelijk vaste waarden kunnen de fundering vormen voor je cryptoportefeuille, al zullen ze wellicht niet de meest indrukwekkende rendementen met zich meebrengen op kortere termijn.

2. Het tweede stukje van je kapitaal kan je investeren in de ‘underdogs’ van de cryptomarkt. Het is wat dit betreft vooral van belang om cryptovaluta’s te vinden die ondergewaardeerd zijn. Bekijk goed de historische koers (en geef de nodige aandacht aan de gerealiseerde all time high) en probeer het potentieel van het platform in te schatten. Vaak bieden deze opportuniteiten je op middellange tot lange termijn de grootste koersstijgingen.

Conclusie; cryptocurrencies niet alleen voor speculatieve beleggers

Bovenstaande brengt ons bij de conclusie van dit artikel. Het is inderdaad correct dat je er rekening mee dient te houden dat een investering in cryptocurrencies altijd een bepaald risico met zich meebrengt. Mensen die zeggen dat, dat niet zo is liegen. Anderzijds hebben verschillende cryptovaluta’s, niet in het minst Bitcoin, bewezen dat ze op termijn een zeer waardevolle investering zijn. Eenzelfde potentieel hebben nog heel wat andere namen die deel uitmaken van de cryptomarkt zoals met name Ethereum. Vooraleer een bepaalde investering in cryptocurrencies te doen is het altijd van belang om goed je eigen onderzoek te doen. Begrijp bovendien de risico’s en leg nooit al je eieren in één en dezelfde mand. Wanneer je rekening houdt met deze tips zal je alleen maar kunnen vaststellen dat een investering in cryptocurrencies zowel op de korte als op de lange termijn de moeite waard kan zijn. Zoals steeds kunnen hier echter nooit concrete garanties voor gegeven worden.