Crisis nog niet voorbij op de cryptomarkt
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Crisis nog niet voorbij op de cryptomarkt

Crisis nog niet voorbij in de cryptowereld

Door het faillissement van FTX is het nog niet gedaan met de crisis in de cryptowereld. Volgens blockchainstrateeg Paul Brody van consultant EY is er een gebrek aan transparantie in de sector en daardoor maakt crypto een ‘spel voor insiders’.

Crypto is extreem ondoorzichtig in plaats van transparant

“De neergang van crypto is nog zeker niet voorbij, de belofte van crypto was dat financiële transacties transparanter zouden worden zonder centrale bank in het systeem. Het tegendeel is gebleken. Crypto is extreem ondoorzichtig”, zegt Brody in een interview met tv-zender CNBC.

Dat de cryptomarkt niet transparant is, kwam aan het licht met de faillissementen van verschillende cryptobedrijven in dit jaar. Met de ineenstorting van cryptohandelsplatform FTX als dieptepunt. Dat was een opdonder voor de gehele wereld van crypto. Sam Bankman-Fried was de ondernemer van FTX.

Nu komt aan het licht dat de boekhouding bij FTX niet bepaald ordelijk en netjes was. Men spreekt van chaotische boekhouding en extravagante aankopen met middelen van de onderneming.

Crypto-bedrijven zijn moeilijk te doorgronden

De consultant van EY zegt dat het probleem dieper ligt dan we denken. Brody zegt dat gebruikers vaak niet de mogelijkheid hebben om bedrijven die handelen in crypto goed door te lichten. Ook al zijn deze bedrijven transparant over de algoritmes die ze gebruiken. Hij vindt zijn eigen team bij EY-claims ook moeilijk te doorgronden.

“In sommige gevallen zijn het vooral mooie woorden, de regels zijn ingewikkeld en daarom is het spel voor ingewijden”, zegt Brody. Hij voorspelt dat gebruikers in de toekomst meer op zoek gaan naar bedrijven die onder toezicht staan. Deze bedrijven kunnen de gebruikers vertrouwen.

Meer toezicht op crypto-bedrijven door overheidsinstanties

Overheidsinstanties moeten meer toezicht hebben op cryptobedrijven, zeggen vele financiële experts. Over de huidige aanpak in de Verenigde Staten heerst ontevredenheid bij markttoezichthouder SEC. Zij vragen aan cryptobedrijven om langs te komen en te praten over mogelijkheden om gereguleerd te worden.