CPU en GPU minen, wat houdt dat in? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

CPU en GPU minen, wat houdt dat in?

Bitcoin minen uitleg

Om cryptomunten te minen kan je de CPU of de GPU van je computer gebruiken. CPU staat voor Central Processing Unit en is het rekencentrum van je computer. GPU staat voor Graphics Processing Unit en zit op de grafische kaart en wordt gebruikt voor de beeldverwerking richting het beeldscherm.


Historie CPU en GPU

Van oudsher is de CPU het onderdeel met de meeste rekenkracht in een computer, vroeger waren er nog geen grafische beeldschermen. Tegenwoordig zijn alle beeldschermen grafisch en zit er een aparte GPU in computers om de CPU te ontlasten. De spellen van tegenwoordig zijn grafisch fantastisch en vragen dan ook veel meer rekenkracht van een GPU. Voor gamers is de GPU echt iets wat niet snel genoeg kan zijn

Minen met CPU of GPU?

Gezien het bovenstaande zijn er tegenwoordig GPU’s op de markt die sneller zijn dan de CPU en ook nog eens, gezien de aard van de verwerkingen die bij het minen nodig zijn, beter geschikt zijn om te minen dan een CPU. Dus een GPU is beter geschikt om te minen dan een CPU, kortom omdat de GPU sneller is en een hogere hashrate kan behalen.

Minen met CPU en GPU

Wanneer je toch je computer gaat inzetten om te minen is het heel goed mogelijk om zowel de CPU als de GPU in te zetten. Hiervoor heb je wel 2 verschillende soorten software nodig maar deze kunnen gelijktijdig naast elkaar draaien en leveren zo samen de hoogste hashrate op. Op een computer met een Core i5 processor en een Nvidia Geforce GTX 1050 grafische kaart kan je hiermee een hashrate halen van ongeveer 80 h/s (CPU) + 280 h/s (GPU) is totaal 360h/s. Dit voorbeeld geldt voor het minen van Electroneum

Kan het snelller?

Jazeker, je kan je GPU overklokken, doe hier voorzichtig mee want dat kan schade aan je hardware aanbrengen. Ook kan je een speciale machine, een zogenaamde mining rig, FPGA of ASIC aanschaffen.