Cosmos is recent toegevoegd aan Coinmarketcap. De crypto van het project heeft de afkorting ATOM. In veel Nederlandse sociale media groepen komt dit project veel naar voren. Hoog tijd dat ik er eens goed naar kijk. Elke vrijdag schrijf ik een review over een crypto, blockchain of een crypto-project. De ene keer zijn het goede projecten, een andere keer slaan ze werkelijk nergens op. Ik zal Cosmos onder andere beoordelen op hun team, whitepaper, idee, sociale media en roadmap. Aan het einde komt hier een cijfer tussen de 1 en 10 uit. Ik begin eerst met een uitgebreide uitleg van het project zelf.
Deze review is in maart 2019 geschreven en in december 2019 aangepast met nieuwe informatie.
Wat is het blockchainproject Cosmos?
Cosmos een gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke parallelle blockchains, elk aangedreven door BFTconsensus algoritmen zoals Tendermint consensus. Met andere woorden, Cosmos is een ecosysteem van blockchainsdie kunnen schalen en met elkaar kunnen samenwerken. Vóór Cosmos zaten blockchains stil en konden ze niet met elkaar communiceren. Ze waren moeilijk te bouwen en konden slechts een kleine hoeveelheid aantransactiesper seconde. Cosmos lost deze problemen op met een nieuwe technische visie. Om deze visie te begrijpen, moeten we teruggaan naar de basisprincipes van blockchain-technologie.
Cosmos uitgelegd in een video
Een uitleg over dit project van het officiële YouTube-kanaal
De visie van Cosmos uitgelegd
De visie van Cosmos is om het voor ontwikkelaars eenvoudig te maken om blockchains te maken. De bestaande barrières worden doorbroken door de blockchains met elkaar te laten werken. Het einddoel is om een internet van blockchains te creëren. Een netwerk van blockchains die op een gedecentraliseerde manier met elkaar kunnen communiceren. Met Cosmos kunnen blockchains soevereiniteit behouden, transacties snel verwerken en communiceren met andere blockchains in het ecosysteem.
Deze visie wordt bereikt door een reeks open source hulpmiddelen, zoals Tendermint, de Cosmos SDK en IBC. Deze zijn ontworpen om mensen snel aangepaste, veilige, schaalbare en interoperabele blockchain-applicaties te laten bouwen.
Tendermint en ABCI
Wie tot voor kort een blockchain wilde bouwen, moest alle drie de lagen van de grond af aan bouwen. Ethereum vereenvoudigde de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties door een Virtual Machine-blockchain aan te bieden waarop iedereen aangepaste logica kon implementeren in de vorm van slimme contracten. Het vereenvoudigde de ontwikkeling van blockchains echter niet zelf. Dit is waar Tendermint, gemaakt door Jae Kwon in 2014, om de hoek komt kijken.
Bron: https://cosmos.network/intro
Wat is Tendermint Core?
Tendermint Core is een oplossing die de netwerk- en consensuslagen van een blockchain verpakt in een generieke engine. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich richten op applicatieontwikkeling, in tegenstelling tot het complexe onderliggende protocol. Als gevolg hiervan bespaart Tendermint honderden uren ontwikkelingstijd. De Tendermint Core-engine is verbonden met de toepassing via een socketprotocol genaamd de Application Blockchain Interface ( ABCI ). Dit protocol kan in elke programmeertaal worden ingepakt, waardoor ontwikkelaars een taal kunnen kiezen die bij hun behoeften past. Daarnaast heeft het de volgende eigenschappen:
- Mogelijkheid om een publieke of private blockchain te namen
- Hoge prestaties. Duizenden transacties per seconde mogelijk
- Onmiddellijke finaliteit. Transacties worden direct afgerond zodra een block wordt aangemaakt.
- Veilig
Tendermint Core vermindert de ontwikkelingstijd van een blockchain van jaren tot weken, maar het bouwen van een veilige ABCI-app vanuit het niets blijft een moeilijke taak. Dit is de reden waarom de Cosmos SDK bestaat. De Cosmos SDK is een algemeen framework dat het proces van het bouwen van veilige blockchain-applicaties bovenop Tendermint Core vereenvoudigt. Het is gebaseerd op twee belangrijke principes:
- Modulariteit: het doel van de Cosmos SDK is om een ecosysteem van modules te creëren waarmee ontwikkelaars eenvoudig applicatie specifieke blockchains kunnen laten draaien, zonder dat ze elk stukje functionaliteit van hun applicatie vanaf nul hoeven te coderen
- Capabilities-based security: Dit onderdeel is ontworpen om kwaadwillende modules tegen te gaan. Ook moet het coderen eenvoudiger maken. Meer lezen over dit principe kan hier.
Internet of Blockchains
IBC is een protocol waarmee twee heterogene blockchains tokens aan elkaar kunnen overdragen. Van daaruit creëren zij een netwerk van blockchains. Een idee is om elke blockchain in het netwerk met elkaar te verbinden via directe IBC-verbindingen. Het grootste probleem met deze benadering is dat het aantal verbindingen in het netwerk kwadratisch groeit met het aantal blockchains. Om dit op te lossen stelt Cosmos een modulaire architectuur voor met twee klassen blockchain: Hubs en Zones. Zones zijn reguliere heterogene blockchains en Hubs zijn blockchains die specifiek zijn ontworpen om zones met elkaar te verbinden.
Bron: https://cosmos.network/intro
Cosmos samengevat
Cosmos is nog veel meer dan wat ik hierboven heb beschreven. Op de officiële website kun je een schat aan informatie vinden over het project. Kort samengevat:
- Cosmos maakt blockchains krachtig en eenvoudig te ontwikkelen met Tendermint Core en de modulariteit van de Cosmos SDK.
- Cosmos maakt het voor blockchains mogelijk om waarde via IBC en Peg-Zones met elkaar over te dragen, terwijl ze hun soevereiniteit behouden.
- Met Cosmos kunnen blockchain-applicaties worden geschaald naar miljoenen gebruikers via horizontale en verticale schaalbaarheidsoplossingen
Belangrijk om te onthouden: Cosmos is geen product, maar een ecosysteem dat is gebaseerd op een reeks modulaire, aanpasbare en uitwisselbare tools.

Team achter het project en geschiedenis
Het project heeft al een lange geschiedenis. Sinds 2014 wordt er eigenlijk al aan dit project gewerkt. Jea Kwon was de eerste persoon die Byzantine Fault Tolerance (BFT) toepaste in een Proof of Stake (PoS) blockchaincontext. Ethan Buchman bundelde in 2015 de krachten met Jae Kwon om Tendermint te ontwikkelen. In 2016 wordt de whitepaper van Cosmos gepubliceerd en wint het project de Shanghai Blockchain Week. Het ICF, dat is opgericht ter ondersteuning van het project, investeert grof in de ontwikkeling van het netwerk. Op 13 maart 2019 wordt de Cosmos Hub met succes gelanceerd. Jae Kwon en Ethan Buchman hebben beiden een schat aan ervaring opgedaan sinds 2014.
Jae Kwon, oprichter Cosmos.
Ethan Buchman, mede-oprichter Cosmos.
Whitepaper en idee
De Cosmos Whitepaper kan je hier lezen. Het project wordt hier in detail uitgelegd. Naast de whitepaper worden hier ook veelgestelde vragen beantwoord, uitgelegd wat delegators in het netwerk zijn en het plan uiteengezet. Dit is teveel om voor mij samen te vatten in een paar zinnen. Als je geïnteresseerd bent in dit project, zou ik het zeker eens goed doornemen.
Token ATOM van Cosmos
Cosmos heeft niet één token, maar veel meer. Het Cosmos-netwerk is een ecosysteem van blockchains, waarbij elke blockchain in het ecosysteem een willekeurig aantal tokens kan hebben. Dit is het geval voor de Cosmos Hub, de eerste blockchain die in het Cosmos Network wordt gelanceerd. Het token van de Cosmos Hub wordt ATOM genoemd. ATOM zal worden vrijgegeven zodra mainnet wordt gelanceerd.
Het nut van de token ATOM
ATOM kan onder andere op drie manieren gebruikt worden: als een mechanisme voor spampreventie, als het uitgeven van tokens en als een stemmechanisme in het bestuur.
- Als een mechanisme voor spampreventie worden ATOM gebruikt om vergoedingen te betalen. De vergoeding kan evenredig zijn aan de hoeveelheid berekening die door de transactie wordt vereist, vergelijkbaar met het concept van “GAS” van Ethereum. De verdeling van de kosten gebeurt in het protocol en hier wordt een protocolspecificatie beschreven .
- Als het uitzetten van tokens kan ATOM worden “verbonden” om blokbeloningen te verdienen. De economische veiligheid van de Cosmos Hub is een functie van de hoeveelheid ATOM ingezet. Hoe meer ATOM er zijn, hoe meer “skin” er op het spel staat en hoe hoger de kosten van aanvallen op het netwerk. Hoe meer ATOM er verbonden zijn, hoe groter de economische veiligheid van het netwerk.
- ATOM-houders mogen de Cosmos Hub besturen door te stemmen op voorstellen met hun ATOM.
Conclusie en 2020
Er wordt al jaren aan dit project gewerkt. Sinds enkele maanden is het project echt gelanceerd. Wie tijdens de ICO had geïnvesteerd, pakt nu een hele mooie winst op dit project. Toch denk ik dat het feest nog lang niet voorbij is. Ik ben – net als een aantal anderen – van mening dat het samenwerken van meerdere blockchains de toekomst is. Cosmos bouwt aan een “Internet of Blockchains”. Dit is voor mij persoonlijk een van de projecten die ik goed in de gaten houd. In de roadmap staan een aantal belangrijke zaken, zoals de release van de Cosmos Wallet, het vrijgeven van ATOM en transfers van ATOM naar andere ATOM adressen. Al met al is dit een zeer interessant project met een lange geschiedenis. Dit zou nog wel eens een top 10 crypto en project kunnen worden. Update: Een paar maanden schrijven na deze conclusie staat het project op een mooie plek 16 van Coinmarketcap. Voor 2020 staan er nog geen nieuwe evenementen op het programma van het bedrijf. De ontwikkeling gaat gelukkig gewoon door!