Coin review: Aragon (ANT): Toekomst, informatie en mijn mening - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Coin review: Aragon (ANT): Toekomst, informatie en mijn mening

Aragon coin review

Elke vrijdag schrijf ik een coin review. Soms over een willekeurige munt, soms over een project dat ik zelf interessant vind. Vandaag heb ik Aragon (ANT) uitgekozen. Dit is een willekeurige keuze. De munt voldoet aan mijn criteria top 250, maar verder ben ik er niet erg mee bekend. Ik zal de munt bekijken en beoordelen op punten zoals: toekomst, team, whitepaper, geschiedenis, transparantie, sociale media en nog veel meer. Aan het eind beoordeel ik ANT aan de hand van sterren. Wat vind ik van Aragon?

Wat is Aragon (ANT)

Aragon is een gedecentraliseerde app (dApp) op de Ethereum blockchain, waarmee iedereen een gedecentraliseerde organisatie kan maken en beheren. Het project is volledig open-source en wordt geleid door de Aragon Foundation. Het bevat ook een token met de naam ANT. Dit is tevens het ticker symbol van de digitale valuta. Met ANT kunnen bezitters stemrecht krijgen over beslissingen die genomen worden op het netwerk. Uiteindelijk hoopt het team dat het project een volledig gedecentraliseerde autonome organisatie kan zijn.

Wat voor probleem lost Aragon op?

Traditionele organisaties hebben een aanzienlijk budget voor overhead- en administratieve functies. Wanneer ze transacties uitvoeren met andere organisaties, kunnen ook vergoedingen, vertragingen en tussenpersonen opstapelen. Dit verhoogt de wrijving over de algemene economie. De visie van Aragon is het verwijderen van die wrijving met gedecentraliseerde organisaties die op een gedeeld platform opereren. Veel bedrijven willen testen uitvoeren met gedecentraliseerde applicaties. De grootste hindernis is een gebrek aan expertise. De meeste bedrijven hebben geen blockchain-experts bij het personeel. Bijgevolg weten ze niet waar te beginnen met smart contracts, decentrale applicaties en DAO’s. Het bovenstaande is voor bedrijven inderdaad een probleem. Blockchain en de techniek erachter hebben een (hoge) drempel om in te stappen. Dit project lost, naar mijn mening, een probleem op.

Functies van Aragon

Voor bedrijven is een niet te veranderen grootboek wellicht iets waar ze nerveus over kunnen worden. Fouten in een blockchain kunnen immers niet makkelijk worden gecorrigeerd. In het geval van smart contract is er een kans op foutieve codes of bugs. Software moet daarom makkelijk te upgraden zijn er moet een bug-bounty-mechanisme zijn. Aragon werkt aan dit soort oplossingen.

Daarnaast richt Aragon zich op subjectiviteit in inbreuken op slimme contracten. Aragon heeft een arbitragesysteem voor conflicten die niet expliciet worden behandeld in de slimme contractcode.

Daarnaast bestaat het project uit de volgende modules:

  • Aragon UI
  • Modulaire aangepaste functies
  • Aragon contract
  • Out of the box functionaliteit
  • Stemmen op toekomstige beslissingen en peilingen

De functies zijn handig en het is goed om te zien dat Aragon een werkend systeem heeft.

Aragon mainnet en demo

Het feit dat er een werkend product is op een mainnet, vind ik erg positief. Bedrijven, maar ook particulieren, kunnen het systeem uittesten via deze link. Hier kan je een naam aanmaken en bekijken wat Aragon allemaal kan doen voor jou of jouw bedrijf. Het systeem kan naar wens worden aangepast en werkt – in mijn testen – bijzonder goed.

Mainnet Aragon project

Het team achter het project

Het Aragon-team bestaat uit een divers en getalenteerd team. Een deel van het team heeft de nodige ervaring opgebouwd in de blockchainwereld. Ook is er ervaring op het gebied van management en financiën aanwezig. Het project is volledig open source en de community kan ook als drijfkracht achter dit project worden gezien. Een belangrijk teamlid is wellicht Luis Cuende. Hij is de projectleider en is in 2011 verkozen tot beste jonge programmeur van Europa. Een goed en ervaren team. Het team kan volledig worden bekeken en bij elk teamlid kun je de Twitter en/of LinkedIn bekijken. Transparant en fijn.

Team achter Aragon

Sociale media

Aragon heeft er voor gekozen om niet op alle grote sociale media actief te zijn. Dit vind ik niet heel erg. Ik heb liever 1 platform waar een project dagelijks actief is, dan een project die op elke sociale media af en toe wat plaatst. Als je het laatste nieuws omtrent Aragon wilt volgen, kun je kijken op de Twitterfeed van het bedrijf. Met bijna 80.000 volgers, verspreidt Aragon nieuws zich razendsnel. De rest van de sociale media (fan)profielen zijn niet enorm groot. Jammer, want Facebook en vooral Reddit zijn binnen de cryptowereld populair.

Transparantie

Het project is open-source en de community kan stemmen over de toekomst. Via Twitter en hun blog zijn er regelmatig updates. Het project staat zeker niet stil. Een pluspunt. Op veel projecten heb ik wat aan te merken met betrekking tot transparantie, maar hier eigenlijk niet.

Beschikbaarheid en ANT kopen

Je kan ANT op veel manieren kopen. Het is beschikbaar op grote exchanges zoals Bittrex, Bitfinex en Liqui. Daarnaast kun je ANT kopen direct met iDEAL doen. Dat kan onder andere bij Bitvavo. (lees ook: Bitvavo review).

Aragon toekomst en eindconclusie