CloakCoin review: Mijn mening over CLOAK - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

CloakCoin review: Mijn mening over CLOAK

CloakCoin review

In 2014 werd de digitale valuta CloakCoin gelanceerd om de bestaande problemen van onder andere Bitcoin aan te pakken. Het team achter deze crypto heeft als doel mensen over de hele wereld ins taat te stellen een munt te gebruiken die volledige privacy garandeert. CloakCoin is gebaseerd op het Bitcoin-concept. Bovenop dit concept zijn eenvoudige, maar effectieve lagen en privacy toegevoegd. In deze CloakCoin review bekijken we deze cryptovaluta uitgebreid. Aan het einde hopen we een antwoord te hebben op de vragen: “Is CloakCoin de privacycoin die de wereld nodig heeft”, “Hoe werkt de munt”, “Zit de whitepaper goed in elkaar?” en “Wat is Enigma precies”. We beginnen met een korte uitleg over de cryptovaluta zelf.

Korte disclaimer: Dit is geen handelsadvies. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je gaat investeren.

Wat is CloakCoin in het kort?

CloakCoin is een cryptocurrency ontworpen om privé, niet-traceerbare en gedecentraliseerde overdrachten uit te voeren met Enigma. Het maakt gebruik van Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake (PoS) algoritmes. Op het moment bevindt het zich in de PoS fase. Op exchanges wordt deze cryptovaluta afgekort als CLOAK. Kort samengevat: CloakCoin is een cryptovaluta met een focus op privacy.

Enigma en Cloak staken

Enigma is het niet-traceerbare betalingssysteem van CloakCoin. Dit systeem vormt ook de basis als transactiesysteem voor decentrale applicaties (dapps) die op het CloakCoin netwerk draaien. In de basis is Engima een gedecentraliseerde off-blockchain mengservice, die er voor zorgt dat gebruikers elkaar Cloak privé kunnen verzenden. Het is zo ontworpen om het mengproces te garanderen, zodat transacties niet door derden op te sporen zijn. De Cloak-munten worden veilig bewaard en kunnen niet aan een zender of ontvanger worden gekoppeld. Mensen die hun wallet open hebben staan kunnen hun Cloak staken. Hierdoor helpen zij mee om het cloaking-proces te verbeteren. Zij ontvangen hier een beloning voor. Men kan dus passief geld verdienen door het staken van CloakCoin.

Een transactievoorbeeld met Enigma

De onderstaande tekst is een vrije vertaling met eigen toevoegingen uit de CloakCoin whitepaper V2.1.

Alice wil 10 CLOAK naar Bob sturen, gebruik makend van 5 mixer nodes.

 1. Alice zendt een Enigma-verzoek naar het netwerk maar haar publieke Enigma-sessiesleutel en de hoeveelheid Cloak die zij wil verzenden. Haar verzoek wordt veilig gerouteerd door een reeks van 5 Enigma-knooppunten. Zo wordt de verzender gemaskeerd.
 2. Katrien heeft de Cloaking Mode ingeschakeld en creëert een veilige CloakShield coderingskanaal voor veilige communicatie met Alice. Katrien bouwt een Enigma-antwoordpakket op en stuurt het veilig naar Alice. Het antwoord bevat een lijst met de in- en uitgangen van Katrien die Alice zal gebruiken om haar transactie te
 3. Alice decodeert en verwerkt Katriens Enigma-reactie en creëert een Enigma-transactie met behulp van haar eigen inputs en outputs gemengd met Katriens in- en uitgangen. Dit is gecodeerd en verzonden naar Katrien voor ondertekening.
 4. Katrien decodeert de Enigma-transactie en voert een aantal integriteitschecks uit. Ook controleert zij de transactie om er zeker van te zijn dat de ingangen en uitgangen die zij heeft geleverd correct gebruikt zijn en zij voldoende is beloond. Als de transactie door de test komt, verzendt zij het naar Alice.
 5. Alice voert verdere controles uit op de ondertekende transactie, voordat zij deze ondertekend. Daarna wordt de transactie ingediend bij het netwerk voor opname in een block.
 6. Wanneer de transactie is afgerond ontvangt Bob het geld van Alice en Katrien ontvangt een cloaking-beloning voor de hulp bij de Enigma-transactie.
 7. Vanwege de input van Katrien en de output die Alice weerspiegelt, is het niet mogelijk om de ware zender en de ontvanger van de transactie te achterhalen.

Enigma transactie voorbeeld

Een korte geschiedenis en roadmap

CloakCoin vliegt al een tijd onder mijn radar. Ik heb er vroeger wel eens wat over gelezen, maar nog nooit goed in verdiept. Voor deze CloakCoin review ben ik ook in de geschiedenis van deze cryptovaluta gedoken. Ik ben er achter gekomen dat Cloak al sinds 2014 bestaat. Sinds die tijd hebben zij veel ontwikkelingen gehad.

2014

De start van deze valuta was wellicht wat rommelig. Het werd op 3 juni 2014 (bron) aangekondigd door BitcoinTalk gebruiker TheDagger. Op 14 oktober 2014 werd het project overgenomen door BitcoinTalk lid c4shm3n (bron). De reacties zijn in het topic zijn gemengd. De ene heeft het geloof opgegeven in de munt, de andere is juist enthousiast dat het project een doorstart krijgt. De lancering van de munt is gedaan zonder premine of ICO. Dit zie ik als een zeer positief punt.

2015

In januari en maart waren er kleine ontwikkelingen. Er zijn testen gedaan en de CloakCoin PoSA3 wallet versie 1.9.7.25 werd uitgebracht. In de rest van het jaar werden er onder andere promo video’s gemaakt, een Android wallet ontwikkelt en een security audit gedaan. De koers steeg wel. Op 1 januari was 1 CLOAK $0,006414 waard. In augustus 2015 steeg het naar $0,135631. Op 31 december 2015 sloot Cloak het jaar af met een koers van $0,046253.

2016

In 2016 werden er een aantal updates uitgebracht. Ook werd gevierd dat het project 2 jaar oud was. Exchanges Yobit, Cryptopia en Livecoin zijn in 2016 begonnen met het aanbieden van handelsparen tussen Cloak en andere cryptovaluta. Tegen het einde van het jaar stond de koers op een nette $0,190225.

2017

Het jaar stond in teken van de nieuwe website en verschillende Enigma updates. Ook kwam er een nieuwe block explorer uit. Het logo van Enigma kreeg een verandering en CloakCoin ENIGMA werd open-source op GitHub gezet. In 2017 stegen vrijwel alle cryptokoersen enorm. Ook CLOAK bleef niet achter. Op 31 december werd het jaar afgesloten met een koers van $29,36.

2018 en 2019

In 2018 zijn er veel nieuwe dingen ingevoerd. Het lijkt er bijna op dat de munt een nieuwe weg in geslagen is. 2018 staat bol van verbeteringen en het toevoegen van nieuwe teamleden. Hieronder zie je een korte opsomming van dit jaar en wat er allemaal nog in de toekomst gaat volgen:

 • De website van Cloak is vertaalt in 7 talen
 • Security Audit door het gerenommeerd bedrijf Cognosec (link naar het rapport)
 • Nieuwe promovideo wordt uitgebracht
 • Whitepaper verbeteringen
 • Binance biedt CLOAK aan
 • Roadmap verbeteringen
 • Nieuwe teamleden uit verschillende landen toegevoegd
 • Maandelijkse CloakCoin update op CloakTV (YouTube)

Toekomst

In de roadmap voor de komende tijd staan er veel dingen gepland. De – naar mijn mening – meest interessante punten staan in de opsomming hieronder.

 • Atomic Swaps
 • Hardware Wallet integratie
 • iOS mobiele wallet
 • Redesign van de dekstop wallets
 • Een tweede security Audit van Enigma door het bedrijf Cognosec (link)

Whitepaper

Deze cryptovaluta heeft een Whitepaper beschikbaar op de website. Dit is al een voordeel ten opzichte van veel scam-munten en shitcoins. De whitepaper heeft  in de afgelopen jaren veel updates gehad. De versie die ik heb bekeken is V2.1 (link). De Whitepaper is zorgvuldig opgebouwd en legt duidelijk het doel uit van de cryptocurrency. Het geeft meerdere voorbeelden, die ook voor cryptocurrency beginners goed te begrijpen zijn. In de Whitepaper worden onder andere de volgende termen uitgelegd: Engima en cloaken, Cloakshield en Stealth Adresses. Ik heb op dit punt geen aan- of opmerkingen.

Whitepaper Cloack

Team achter deze cryptovaluta

Volgens veel oude reviews, die verspreid over het internet zijn te vinden, is dit een zwak punt van dit project. Men vindt dat het team te anoniem is en dat er weinig informatie over de personen te vinden is. Ik denk dat CloakCoin op dit punt veel verbeteringen heeft doorgevoerd. Op de teampagina (link) van de website staat het team beschreven. Een aantal belangrijke teamleden staan beschreven met een link naar de bijbehorende LinkedIn profielen. Het team blinkt niet uit qua ervaring. Ook tussen de adviseurs (link) staan geen bekende namen die mij direct aanspreken. Op dit punt kan Cloak nog verbeteringen doorvoeren. Het is wel fijn dat zij wel transparanter zijn geworden vergeleken met het verleden. Als je kijkt naar de “rich list” (top 10 wallets met de meeste Cloak) zie je dat dit netjes is verdeeld. 1 wallet heeft veel Cloak, maar dit is niet verontrustend te noemen.

Activiteit op sociale media

Cloak is actief op de meeste grote sociale media. Niet overal hebben ze veel views of subs, maar dat hoeft van mij niet altijd. De community is het grootste op Twitter en Facebook. Toch heeft het, vergeleken met andere cryptocurrencies, niet enorm veel volgers. Ze zijn wel actief op de meeste kanalen en posten regelmatig iets op de blog. De community is niet erg groot. Telegram heeft minder dan 3000 actieve leden en ook posts op Facebook krijgen niet veel respons. Ik vind dit best vreemd. Een munt van deze leeftijd en met de Enigma techniek zou – naar mijn mening – meer populariteit moeten krijgen.

CLOAK koers

De huidige koers kun je hieronder bekijken. In het verleden is de koers grillig geweest, net als eigenlijk alle cryptovaluta. Het hoogtepunt was in de beste cryptomaanden november en december 2015.

CloakCoin kopen: beschikbaarheid

In een coin review bekijk ik altijd of het goed beschikbaar is. Een crypto die alleen maar op één onbetrouwbare exchange staat, is in mijn ogen niet geloofwaardig. CloakCoin kopen kan wel op veel manieren. Belangrijkste twee zijn in mijn ogen Binance (een van de grootste exchanges ter wereld) en voor Nederlanders direct met iDEAL via Litebit. Daarnaast staat deze coin ook op YoBit, Mercatox, Livecoin en Bittrex. Er zijn munten die op veel meer exchanges staan, maar voor mij is de beschikbaar voor CLOAK voldoende.

Wallets om CLOAK in te bewaren

Er zijn voldoende wallets voor het bewaren van Cloak. Zo kun je het online bewaren in een Litebit wallet of kiezen uit vrijwel alle platformen. Cloak wallets zijn er voor: Windows, Linux, Mac OS, Android en nog een aantal systemen. Daarnaast is het ook mogelijk om op de website een paper wallet te maken. Binnenkort volgt de ondersteuning voor iOS en hardware wallets. Deze zijn helaas nog niet beschikbaar.

Review en conclusie