Chaos rondom SEC gaat maar door - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Chaos rondom SEC gaat maar door

sec

Wie er de laatste dagen het cryptonieuws in de gaten heeft gehouden, weet dat er een chaos heerst rondom de Securities and Exchange Commission. Maar wat is er nou precies gaande? Wij zetten alles op een rijtje.

FTX-Debacle heeft oorlog veroorzaakt

Het begon allemaal langere tijd geleden met een aanklacht tegen crypto-exchange FTX. We weten allemaal wat daarmee is gebeurd: een faillissement, ex-CEO Sam Bankman Fried werd opgepakt wegens fraude en duizenden klanten waren hun geld kwijt. De SEC is niet gestopt met wroeten in de cryptobedrijven. Sterker nog, sinds FTX is opgedoekt lijkt de SEC op oorlogspad.

Mensen noemen het een ware afgang, het FTX-debacle. Het zorgde ervoor dat crypto in een negatief daglicht kwam te staan en het heeft ervoor gezorgd dat wet- en regelgevers zich extra focussen op de crypto-industrie.

Aanklachten Binance en Coinbase

Waar we eerder al schreven over de aanklachten richting Binance, is daar nu nog een exchange bijgekomen: Coinbase. Voor de laatstgenoemde zorgde de aanklachten er al voor dat de koers met ruim 20% zakte. De band tussen Coinbase en de SEC hangt al langere tijd aan een zijden draadje. Coinbase deed eerder al zijn beklag tegenover de SEC over de regelgeving die ontbreekt in Amerika, terwijl er in Europa net een nieuwe cryptowetgeving is gelanceerd.

Coinbase zou zonder de juiste licenties te werk gaan en dat geldt ook voor Binance.

SEC acties toegenomen

Uit onderzoek is gebleken dat de aanklachten en handhavingsmaatregelen flink zijn toegenomen in de maanden nadat FTX is opgedoekt. In 2023 alleen al werden er 17 crypto-gerelateerde handhavingsacties gedaan. Even ter vergelijking: in de laatste twee kwartalen van 2022 waren dat er slechts 12 en in de eerste twee maanden van 2022 slechts zes. En bizar verschil dus. Daarmee kunnen we stellen dat de SEC op oorlogspad is.

Binance en Coinbase zullen zeker niet de laatste partijen zijn die aan de tand gevoeld worden. Velen noemen dit het begin van het eind.