Eerder schreven we al een bericht dat je sinds kort Chainlink (LINK) kan kopen bij onze favoriete aanbieder Bitvavo. Daarom is het hoog tijd dat ik vandaag dit project eens goed ga bekijken. Ik zal het project beoordelen op verschillende punten, zoals projectsterkte, team, whitepaper en partners. Aan het einde volgt een conclusie en eindbeoordeling. Dit is een percentage tussen de 0 en 100. Het project leeft wel in de crypto-community sinds mei 2019. We komen steeds meer mensen tegen die zich aan het verdiepen zijn in Chainlink. Vandaar dat ik deze Chainlink review heb geschreven! Deze review is eerder geschreven en in november 2019 nogmaals herzien.
Direct Chainlink kopen
In de onderstaande widget zie je de huidige koers van LINK . Vul eens in euro of LINK in hoeveel je wilt kopen en je ziet direct wat je er voor terugkrijgt. Leuke actie: je betaalt, als je via deze widget koopt, geen handelskosten over de eerste 1000 euro. Deze worden in de transactie verrekend.
Wat is Chainlink (LINK)?
Chainlink is een platform dat de kloof probeert te overbruggen tussen slimme contracten op de blockchain en applicaties uit de echte wereld, die vaak nog niet op de blockchain staan. Het project maakt gebruik van Oracles, die gegevens uit de echte wereld zoeken, on-chain verifiëren en integreren in smart contracts (slimme contracten). Het bedrijf genaamd SmartContract werd opgericht in 2014. De belangrijkst personen zijn CEO Sergey Nazarov en CTO Steve Ellis.

Slimme contracten en Oracles
Wanneer je aan smart contracts denkt, denk je al snel aan Ethereum. Tijdens de lancering van Ethereum lanceerden zij ook de slimme contracten, waarmee zij de blockchain-technologie naar een hoger niveau tilden. Het grootste probleem van dit soort contracten is dat ze alleen werken met gegevens in een eigen blockchain. Gegevens kunnen dus niet buiten de eigen chain worden opgenomen. Chainlink vult dit gat op. Chainlink-oracles kunnen datapools, applicatieprogramma’s en andere echte wereldbronnen gebruiken. Het opent zo de mogelijkheid voor smart contracts om elke gegevensbron te gebruiken, ongeacht waar de bron vandaan komt. Ik denk dat het project erg nuttig is voor andere projecten die offline gegevens nodig hebben om echt van nut te zijn. Hiermee slaat Chainlink een brug tussen traditionele data en blockchaintechnologie.

Team achter het project
De belangrijkst personen zijn CEO Sergey Nazarov en CTO Steve Ellis. Sergey is een ondernemer met een jarenlange ervaring met ondernemen. Zijn interesse in cryptocurrency dateert uit 2011. Voordat hij het bedrijf SmartContract oprichtte, richtte hij al Asset Exchange (een uitwisselingsnetwerk) en CryptoMail (gedecentraliseerde e-mailservice) op. Steve Ellis, de CTO van het bedrijf, werkte ook al met Sergey samen in zijn eerdere bedrijven. Ook was hij software-engineer bij het bedrijf Pivotal Labs. De adviesgevers van Chainlink zijn Ari Juels, hoogleraar computerwetenschappen bij Cornell Tech en mededirecteur van IC3, Andrew Miller. Daarnaast hebben ze een team om zich heen gebouwd om het project tot een succes te maken. Naar mijn mening een zeer sterk team met veel kennis. Ook de adviseurs zijn velen malen beter dan bij de meeste crypto-projecten.
Chainlink koers
De koers van Chainlink is in korte tijd enorm gestegen. Waar het voor kort nog een onbekende cryptocurrency en project was buiten de top 100 van Coinmarketcap, staat het -op het moment van schrijven- op plek 24 met een koers van $1,35 per stuk. Met een totale maximale supply van 350.000.000 heeft het een market cap van $472.530.996. Hieronder zie je de Live LINK koers.
Chainlink partners
Om een groot en krachtig project te worden, heeft Chainlink goede partners nodig. Het succes van het bedrijf is grotendeels afhankelijk van goede partners. De grootste partners op een rij:
- SWIFT; een interbancair communicatienetwerk
- Zeppelin OS: een besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor het maken van slimme contracten;
- Request Network: een uitwisselingsplatform dat de standaard wil zijn voor het uitwisselen van fiat en cryptocurrencies;
- Signal Capital: een privébedrijf in Londen.
Conclusie
Chainlink is voor de leek zeker geen eenvoudig project om te begrijpen. Toch vult het project een gat op in de wereld van cryptocurrency en blockchaintechnologie. Ik ben dan ook, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zeker positief over dit project. Er was eerder bezorgdheid bij de community wegens het gebrek aan marketing, maar omdat het project écht nuttig is voor de wereld van crypto en blockchain, is het een groot succes aan het worden. Ik verwacht dan ook nog veel te horen van Chainlink.