Bitvavo exchange: ordertypen uitgelegd - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Bitvavo exchange: ordertypen uitgelegd

Exchange bitvavo instellingen

Op de exchange van de Nederlandse crypto broker Bitvavo kun je snel en goedkoop cryptocurrency kopen. Dit kan op verschillende manieren. Voordat de exchange werd gelanceerd kocht je gewoon crypto door het aantal in euro of in de bewuste crypto in te voeren. Dit is nog steeds mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om direct op de Bitvavo exchange te handelen. Je kan hier kiezen uit een marktorder (standaard) of een limietorder. Bij de laatste heb je de keuze tussen Good Til Canceled, Immediate Or Cancel en Fill or Kill. In deze blog leggen we je uit hoe deze orders werken.

Maak direct een gratis account aan!


Marktorder uitleg

Als standaard ordertype staat marktorder aangevinkt. Je geeft hiermee aan om een order direct uit te laten voeren voor de best beschikbare prijs van dat moment. Voor crypto beginners is dit de meest eenvoudige manier om te handelen op de Nederlandse crypto exchange. Er wordt vooraf geen prijs of tijd opgegeven. De prijs kan met dit soort orders wel iets afwijken van de prijs die je op dat moment in het orderboek ziet.

Let op: Deze order kun je goed gebruiken voor crypto met een kleine spread. Cryptovaluta met een grote spread zijn niet geschikt voor een marktorder. Bij crypto op de exchange waarbij het verschil tussen de beste koopprijs en verkoopprijs groot is, wordt deze ordertypen afgeraden.

Limietorder uitleg

Waar je bij een marktorder zelf geen controle hebt over de exacte prijs waarop je een order wilt uitvoeren, is dat bij een limiet (limit) order wel het geval. Een limietorder plaatsen wordt gezien als een van de meest veilige manieren om crypto te kopen. Je geeft namelijk zelf aan tegen welke maximumprijs je een crypto wilt kopen of tegen welke minumkoers je jouw crypto wilt verkopen. De prijs van een koop- en verkooporder heb je volledig zelf in de hand. Er worden bij Bitvavo drie soorten limietorders aangeboden:

Good Til Canceled

De order wordt uitgevoerd tegen de prijs die je zelf hebt aangegeven of tegen een betere prijs voor jou. Jouw order blijft net zo lang actief en in het orderboek staan totdat het wordt uitgevoerd of totdat je het zelf annuleert.

Immediate or Cancel

Net als bij de eerste limietorder, wordt deze ook uitgevoerd tegen de prijs die jij hebt aangegeven of tegen een betere prijs voor jou. De order dient direct uitgevoerd te worden. Dit kan de volledige order zijn of een deel daarvan. Het deel dat je niet besteed tijdens de order, wordt automatisch teruggestort op jouw Bitvavo rekening.

Fill or Kill

Het grote verschil ten opzichte van de vorige limietorder, is dat deze order niet gedeeltelijk uitgevoerd mag worden. De order dient dus direct en in zijn geheel uitgevoerd te worden.

Lees ook: