Bitcoinadres en ontvangstadres wallet, waar vind ik dat? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Bitcoinadres en ontvangstadres wallet, waar vind ik dat?

Wil je Bitcoin kopen? Dan moet je altijd een wallet address invullen. Dit is een uniek nummer wat je zou kunnen vergelijken met een normaal banknummer (IBAN-nummer). In deze blog leggen wij uit hoe een BTC wallet addres eruit ziet. Bij de ene aanbieder heet het een bitcoinadres, bij de andere een ontvangstadres. Allebei de termen betekenen in dit geval hetzelfde.


Wat is een bitcoin wallet adres?

Een Bitcoin adres heet in het Engels Bitcoin Address. Ook wordt het soms wel gewoon adres of ontvangstadres genoemd. Het is een reeks cijfers en nummers tussen de 26 en 35 karakters. Het ziet er ongeveer zo uit: 14kYc791Mfe5UwHP8R6Y4ribpck4N2KHb4 Dit is een van onze adressen, doneren mag altijd! 😉

Je kan het adres van jouw Bitcoin wallet gewoon met anderen delen. Zo kunnen zij jou bijvoorbeeld Bitcoin sturen. Het adres begint altijd met een 1 of een 3 als het om BTC gaat. Stuur overigens nooit een wachtwoord, versleuteling, beveiligingszin of private key op naar anderen. Je openbare adres is geen probleem.

Bitcoin QR code voor een wallet adres

Je kunt een adres ook als QR code maken of weergeven. Er zijn verschillende varianten, dus schrik niet als je een Bitcoin QR code tegenkomt zonder logo of met een ander logo.

Meerdere adressen per persoon

Een bankaccount bij bijvoorbeeld ABN of ING heeft altijd een vast nummer. Of je moet van bankpas wisselen. Bij Bitcoin en veel andere cryptovaluta is dat wel anders. Je kan meerdere BTC adressen hebben. Het is zelfs aan te raden om per transactie van adres te wissen. De meeste wallets doen dit automatisch voor jou. Het is overigens wel mogelijk om op een al eerder gebruikt adres Bitcoin te ontvangen en te versturen. Dus schrik niet als je dit hebt gedaan!

Hoofdlettergevoelig?

Ja. Bitcoin adressen zijn hoofdlettergevoelig. Eigenlijk moet je een adres altijd gewoon kopiëren en plakken. Opschrijven en overtypen kan, maar één foutje kan al fataal zijn. Mocht je toch bijvoorbeeld één fout gemaakt hebben in een adres, dan is er nog geen man overboord. De kans dat een adres met 1 spelfoutje erin toch geldig is (een actief adres) en de transactie goedgekeurd wordt, is ongeveer 1 op 4 miljard.

Waar kan ik een adres vinden?

Als je een wallet hebt aangemaakt (online, paper wallet, hardware wallet, mobiel of desktop) dan kun je in bijna alle gevallen het adres vinden als je op “receive Bitcoin” of “Ontvang Bitcoin” drukt. Bij meerdere andere cryptovaluta werkt dit gewoon hetzelfde.

Dit artikel is onderdeel van de pagina Bitcoin voor beginners. Termen die je niet begrijpt zijn vaak aan te klikken en brengen je naar onze kennisbank