Zoals de Amerikanen zeggen “Everything that goes up must come down”. De waarde van Bitcoin kelderde op 10 januari 2021 ineens met 18%. Dat gebeurde dan wel pas nadat Bitcoin een prijs van $42.000 had bereikt. Is dit het bewijs dat Bitcoin nog erg volatiel is, of is dat een conclusie die we nog niet kunnen trekken op basis van deze informatie?
Het is geen geheim dat de waarde van Bitcoin ontzettend is gestegen sinds het begin van vorig jaar. In Maart 2020 schommelde de waarde van Bitcoin bijvoorbeeld nog rond de $6.000. Dus even ter perspectief: ook al is de waarde van Bitcoin nu ineens van $42.000 teruggegaan naar zo’n $33.000, als we kijken naar het tijdbestek van een jaar is Bitcoin dus nog steeds ontzettend gegroeid.
Hoe moet je de ontwikkelingen lezen?
Als we het dagelijkse nieuws van Bitcoin een beetje bijhouden, dan zijn we al snel geneigd om tot de conclusie te komen dat de crypto munt nog erg volatiel is. Echter, als je ervoor kiest om naar Bitcoin’s ontwikkelingen over een geheel jaar te bekijken, dan krijg je een ander beeld.
Stijgingen en dalingen zullen de komende jaren ongetwijfeld onderdeel blijven van Bitcoin’s ontwikkeling. Dat is echter niet een reden om de ‘munt van de toekomst’ te wantrouwen. Door meer in detail te kijken naar wat er precies gebeurd is met Bitcoin over een periode van 6 maanden of een jaar krijg je een realistischer beeld. Dat is uiteindelijk ook het punt, om een beeld te vormen dat zo dicht mogelijk bij de waarheid ligt en niet meegaat in de sensatie die de media soms met zich meebrengt.
Paniek in de economie
Zoals we in de afgelopen 10-15 jaar al meerdere malen hebben gezien, gaan mensen makkelijk mee in de ontwikkelingen van het moment. Neem de economische crisis in de Verenigde Staten van 2007 als voorbeeld. Mensen zagen in korte tijd de waarde van hun aandelen dramatisch dalen. Velen reageerde op deze ontwikkelingen dan ook door massaal hun aandelen te verkopen, in de hoop om meer verlies te voorkomen.
Echter, de mensen die slechts toekeken en hun aandelen niet verkochten zijn uiteindelijk vele malen beter af geweest. Zo’n 4 jaar na de crash was de waarde namelijk bijna weer hetzelfde. Dat klinkt misschien als een lange periode, maar de enige verstandige wijze om te investeren is met duurzaamheid. In een periode van een paar jaar kan er namelijk veel schommelen (en in storten).
Als je overweegt om in Bitcoin te investeren, vorm dan een zo goed mogelijk beeld dat is gebaseerd niet op wat er de afgelopen week of maand is gebeurd, maar op basis van een aantal jaar. Je krijgt dan een veel accurater beeld van een nieuwe cryptovaluta zoals Bitcoin. Ook krijg je een beter idee wat voor potentie de munt biedt, en waar de ontwikkelingen mogelijk naar toegaan.
Evenwichtige groei
Het is overigens ook belangrijk om te benoemen dat evenwichtige groei een stuk duurzamer is dan razendsnelle groei. Experts zeggen dan ook dat de prijsdaling juist een welkome ontwikkeling is in de groei van Bitcoin. Hoewel je uit sommige hoeken geluiden hoort zoals “the Bitcoin bubble will burst”, is het realistischer om Bitcoin waarde daling te bekijken als een natuurlijke bijkomstigheid van duurzame groei.
PayPal Crypto
In oktober 2020 maakte het online betalingssysteem PayPal bekend nu ook de mogelijkheid te bieden om crypto te kopen, verkopen en houden. Hoewel dit vooralsnog alleen mogelijk is in de Verenigde Staten, is een ontwikkeling zoals deze een glashelder teken dat Bitcoin hier is om te blijven. Het wordt ons als consumenten en investeerders veel makkelijker gemaakt om onder te dompelen in de wereld van Bitcoin. Wie weet gaan we in de nabije toekomst massaal (grote) consumenten aankopen doen met Bitcoin.