Bitcoin is nu een wettig betaalmiddel in El Salvador
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Bitcoin is nu een wettig betaalmiddel in El Salvador

Sinds woensdag 9 juni 2021 is Bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador. Dit is het eerste land dat een besluit heeft genomen over de status van de cryptomunt. Een historisch moment dat vroeg of laat ook realiteit zal worden in de rest van de wereld.  


Hoe werd dit besluit genomen

Voordat er gestemd werd op het Bitcoin voorstel nam de President van El Salvador Nayib Bukele de tijd om op Twitter Spaces (Een nieuwe functie waar je ‘live’ kunt gaan), aan 22.000 geïnteresseerden uit te leggen over wat legalisering van Bitcoin kan doen voor El Salvador, en ook de invloed die het kan hebben op de rest van de wereld. Na het Twitter-gesprek werd er gestemd op het wetsvoorstel door het El Salvadoraanse congres. De uitkomst was een overweldigende meerderheid voor legalisering van Bitcoin, namelijk met 62 van de 84 stemmen.

Het wetsvoorstel is onmiddellijk van kracht, aldus Bukele. Wel wordt er 90 dagen genomen om de geschikte infrastructuur op te zetten. Interessant aan El Salvador is het feit dat het land geen eigen munt heeft. Sinds 2001 accepteert El Salvador alleen de Amerikaanse dollar. Daar komt nu dus Bitcoin bij.

Realiteit van de wet

 Het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel zal verplicht worden voor alle bedrijven. Ze moeten het dus volgens de wet accepteren. Hoe dit zich in de praktijk zal ontwikkelen is nog niet zeker. Bitcoin is nog erg volatiel, dus veel bedrijven en ook individuen zien de cryptomunt daarom niet als ideaal betaalmiddel. Nayib Bukele heeft een gesprek gepland met het Internationaal Monetair Fonds. Daar zal ongetwijfeld meer duidelijk worden over de internationale ontvangst van de cryptomunt.

Crypto wallet voor Salvadoranen

Nu Bitcoin een wettig betaalmiddel is in El Salvador moet er ook gezorgd worden dat mensen beschikken over de benodigde tools voor transacties. De overheid zal daarom een Bitcoin wallet vrijgeven. Deze wallet wordt ontwikkeld door Strike. Hoogstwaarschijnlijk zal de wallet functioneren op het lightning network. Het gebruik van deze specifieke wallet is niet verplicht. Iedereen is in principe vrij om de wallet van hun voorkeur te gebruiken.

Dragen van het risico

De regering zal 150 miljoen dollar aanhouden in de Development Bank van El Salvador. Dit geld is bedoeld om Bitcoin om te zetten naar US-dollars om de risico’s van ondernemers op zich te nemen. Bukele legt dit als volgt uit: “Als er een ijsverkoper is die geen risico wil nemen met betrekking tot de Bitcoin-Dollar conversie, dan kan hij de overheid vragen om hem de Bitcoin voor dollars in te wisselen.”

Het fonds in de Development Bank van El Salvador zal waarschijnlijk weer een gedeelte van de Bitcoin verkopen om het fonds weer aan te vullen. De overheid van El Salvador zal de details over de acceptatie van Bitcoin als wettig betaalmiddel de komende dagen in detail bespreken met het Internationaal Monetair Fonds.

Verblijfsvergunning voor Bitcoin houders

Verder is interessant dat El Salvador haar grenzen opent en een permanente verblijfsvergunning biedt voor iedereen die 3 Bitcoin meeneemt naar het land. Het is nog niet duidelijk hoe dit voorstel zich gaat ontwikkelingen, maar wij houden het in de gaten!