Bitcoin en goud: de stand van zaken - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Bitcoin en goud: de stand van zaken

Bitcoin en goud investering

Tot nog niet zo lang geleden bestond er voor de meeste mensen geen twijfel over wat ze met hun geld moesten doen. Een spaarrekening openen, je geld erop zetten, en een leuk bedrag aan rente ontvangen. Iedereen deed het. Je geld werd vanzelf meer.  We zijn nu in een tijdperk beland waarin je geld eigenlijk vanzelf minder wordt. Spaarrente behoort tot het verleden en de inflatie loopt steeds hoger op. Daarbij loopt het vertrouwen in de banken en het financiële systeem hard terug, en er zijn geruchten over een mogelijke crash of reset. 
 
De kans is groot dat jij, net als veel anderen, op zoek bent naar een alternatieve manier om je geld te investeren. Goud en Bitcoin zijn op dit moment dé meest besproken manieren om dit te doen. Wat hebben goud en Bitcoin te bieden, en hoe verhouden deze twee zich tot elkaar? In dit artikel gaan we in op beide investeringen, de overeenkomsten en verschillen, en de hamvraag: investeer je nu beter in goud of Bitcoin? 

Goud

Goud heeft door de eeuwen heen altijd financieel houvast geboden in tijden van onzekerheid en onrust. Het is een waardevaste belegging en beschermt je vermogen tegen waardeverlies door inflatie. Goud is intrinsiek waardevol en stabiel. Een gram goud heeft nu nog dezelfde koopkracht als vijftig jaar geleden en goud heeft over de afgelopen 20 jaar beter gepresteerd dan de AEX.  
 
Dit is voor veel mensen een reden om in goud te investeren wanneer de financiële markten onrustig zijn of er sprake is van een recessie. Je kunt in principe zelf over je eigen fysieke goud beschikken zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank of een makelaar. Goud is bovendien relatief makkelijk te verhandelen, zeker in kleinere hoeveelheden.  Het voordeel dat je zelf over je fysieke goud kan beschikken, kan tegelijkertijd ook een nadeel zijn. Grotere hoeveelheden goud zijn lastiger te verplaatsen en je kunt te maken krijgen met kosten voor transport, opslag en beveiliging.  

Bitcoin

De hype van Bitcoin zal je niet ontgaan zijn. Bitcoin was de eerste cryptomunt, en is in ruim 12 jaar uitgegroeid van excentrieke liefhebberij tot digitale lievelingsmunt. Veel jongeren hebben hoge verwachtingen en hebben een deel van hun spaargeld erin geïnvesteerd. Ter illustratie: de munt is in 2020 ongeveer in waarde verviervoudigd.  
 
Bitcoin is gebaseerd op de blockchain technologie. Blockchain maakt het mogelijk om op een volledig decentrale manier transacties van digitale betalingen te faciliteren en vast te leggen. Ook Bitcoin kent een natuurlijke schaarste; het aantal is afgekapt op 21 miljoen. Dit betekent dat Bitcoin niet aan waarde kan verliezen doordat er meer in omloop komen, zoals bij ons huidige geld wel zo is.  
 
Omdat Bitcoin digitaal is, kan het moeiteloos overal naar toe gestuurd worden. Het is makkelijk te beveiligen en diefstal is geen grote zorg. Er zijn ook steeds meer bedrijven waar je met Bitcoin kunt betalen, zoals bijvoorbeeld PayPal.  

Overeenkomsten

Dat Bitcoin nu het ‘goud van de nieuwe generatie’ wordt genoemd, zegt natuurlijk wel iets over de overeenkomsten tussen deze twee. Wat deze overeenkomsten zijn? We zetten de belangrijkste even op een rijtje: 

  • Waardevast door schaarste. Voor zowel goud als Bitcoin bestaat er een natuurlijke schaarste. De hoeveelheid goud boven de grond, en wat er jaarlijks nog bijkomt uit goudmijnen is al lang vrij stabiel. Van de 21 miljoen Bitcoins zijn er nu bijna 19 miljoen in omloop en de verwachting is dat rond 2040 alle Bitcoins zijn uitgegeven. Dit betekent dat voor zowel goud als Bitcoin geen waardeverlies valt te verwachten doordat de schaarste terugloopt. 
  • Niet te manipuleren. Een belangrijke reden dat het vertrouwen in banken terugloopt is dat geld makkelijk te manipuleren is. Dit gebeurt door kunstmatig meer geld te creëren en in omloop te brengen, oftewel geld bijdrukken. Dit is wat er nu ook volop gebeurt, met alle gevolgen van dien. Goud en Bitcoin zijn allebei niet te creëren en kunnen dus niet op deze manier gemanipuleerd worden. 
  • Anonimiteit. Je kunt tot nog toe redelijk anoniem goud of Bitcoin bezitten. Het bezit van fysiek goud wordt niet geregistreerd of gefaciliteerd door een bank of andere instelling. Ook het handelen in kleinere hoeveelheden goud kan vaak anoniem. Het Bitcoin netwerk is volledig decentraal en in de blockchain worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen. 

Verschillen 

Door de overeenkomsten van goud en Bitcoin worden beide op het moment gezien als een veilige manier om je geld te investeren, gezien de huidige economische situatie. Natuurlijk zijn ze niet in elk opzicht vergelijkbaar. Hieronder een aantal verschillen: 

  • Intrinsieke waarde. Goud is een gewild edelmetaal met een hoge intrinsieke waarde. Het wordt gebruikt voor sieraden en kent ook industriële toepassingen. Bitcoin heeft van zichzelf geen waarde, maar een toegekende waarde. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het daarom een minder goede investering is, fiat geld heeft immers ook geen intrinsieke waarde, maar het verschilt in dat opzicht wel van goud. 
  • Centrale bank. Bitcoin staat in tegenstelling tot goud volledig buiten het huidige financiële systeem. De centrale banken bezitten geen Bitcoin. Ze hebben wel grote hoeveelheden goud in hun bezit en kopen dit nog steeds bij. Dit kan door deze banken ingezet worden bij een eventuele monetaire reset. 
  • Acceptatie. Goud is al eeuwen een geaccepteerde handel en betaalmiddel. Bitcoin bestaat pas sinds 2008 en heeft nog wat last van het ‘witwasimago’. Dit kan beperkend zijn voor de gebruiksmogelijkheden van Bitcoin, alhoewel Bitcoin momenteel veel vooruitgang boekt wat betreft technologie en toepassingen. 

Investeren in goud of Bitcoin? 

Dit is natuurlijk iets wat velen zich op het moment afvragen. Het weinig spannende antwoord hierop is dat het waarschijnlijk het beste is om niet al je geld te investeren in één soort belegging, maar om beide te bezitten.  
 
De reden hiervoor is dat de toekomst lastig te voorspellen is en blijft. In het ene scenario kunnen de voordelen van Bitcoin doorslaggevend zijn, in een ander scenario juist het bezit van fysiek goud. Daarnaast heeft Bitcoin veel potentie, maar is de cryptomarkt nog erg volatiel. Naast Bitcoin zijn er veel andere cryptomunten, de zogenaamde altmunten, waarvan er enkele ook zeer veelbelovend zijn. Spreiden is dus het devies.