China gaat de strijd aan met bitcoin. De Chinese overheid stelt dat bitcoin illegale activiteiten faciliteert en dat het minen te veel energie kost. Het is ronduit vreemd dat China zich plotseling bekommert om het milieu. Dit argument lijkt dan ook niet meer dan een cover voor de echte reden: China wil geen munteenheid dat zij niet onder controle hebben.
Verbod op delven van de cryptomunt
China is goed voor ongeveer drie kwart van het minen van alle cryptomunten in de wereld. Het minen van bitcoin kost namelijk veel energie en in China is er een groot aanbod van goedkope stroom uit waterkrachtcentrales. Deze week hebben autoriteiten in de provincie Sichuan, een belangrijk gebied voor het minen van crypto, een verbod ingevoerd op het minen. Autoriteiten in deze provincie hebben energiebedrijven opgedragen om delvers van crypto geen stroom meer te leveren. Ook worden burgers aangemoedigd om delvers aan te geven bij de autoriteiten.
Flinke koersdaling Bitcoin
De afgelopen weken is de koers van bitcoin flink aan het dalen. Niet alleen is mining nu in meerdere Chinese provincies verboden, de Chinese centrale bank heeft sinds maandag betalingsplatform Alipay en zes banken een verbod opgelegd om bitcoin transacties te faciliteren. Bitcoin verloor de afgelopen weken dan ook 20% van haar waarde. Omdat bitcoin handel anoniem is en op steeds grootschaliger niveau plaatsvindt grijpt het Chinese kabinet in. Hoewel handel in cryptomunten in China al sinds 2017 illegaal is, lijkt de Chinese overheid nu echt daad bij het woord te voegen.
Consequenties
Het nieuw ingevoerde verbod is voelbaar in China. Door de samenwerking met banken en de betaaldienst Alipay is handhaving direct mogelijk. Zowel Alipay als een belangrijke Chinese landbouwbank lieten al weten het verbod serieus te nemen. Zij zullen transacties dan ook actief opsporen en deze gebruikers afsnijden van de betaaldienst. Een andere opmerkelijke gebeurtenis is bitcoin houders ineens van chinees social media platform Weibo werden afgegooid. Ze kregen daarbij de melding dat ze de wet hadden overtreden.
Koersverwachtingen bitcoin
Hoewel een verbod op mining en handel van crypto in China impact heeft op de koers van bitcoin, zal de munt ongetwijfeld herstellen. De komende jaren zullen er nog veel koersschommelingen blijven plaatsvinden. Echter als je het grote plaatje bekijkt liegen de feiten er niet om. Bitcoin is met haar huidige waarde van zo’n €30.000 nog steeds duizenden euro meer waard dan vorig jaar. In juni 2020 stond op 1 bitcoin nog een prijskaartje van €8.000