Bitcoin als veilige haven in tijden van onrust? - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Bitcoin als veilige haven in tijden van onrust?

Bitcoin koers januari

Recent is Bitcoin weer enorm gestegen. Eén van de triggers was de recente moord door de Verenigde Staten op een Iraanse generaal. Dit heeft een langlopend debat weer opnieuw aangewakkerd: Is Bitcoin (BTC) een veilige haven, net als bijvoorbeeld goud, in tijden van verhoogde geopolitieke en economische onrust? Met andere woorden: Is Bitcoin een hedge tegen inflatie, die historisch gezien een gevolg zijn van grote oorlogen?

Bitcoin koers januari 2020

In december stond de koers van Bitcoin nog ruim onder de 6000 euro, maar in het nieuwe jaar heeft het dit dieptepunt niet weer bereikt. Op het moment van schrijven heeft Bitcoin een mooie stijging doorgemaakt tot ruim boven de 7000 euro. Sommige mensen speculeren dat de koers tegen het einde van deze week zelfs boven de 8000 euro zal kunnen groeien. Hieronder zie je de recente koersstijging van Bitcoin in januari 2020. De grafiek toont de koers van de afgelopen 30 dagen.

Drone aanval door president Trump

Na de moord op de hoogste generaal van Iran, Qassem Soleimani, die werd gedood in een drone-aanval geautoriseerd door president Donald Trump, steeg Bitcoin ongeveer 10 procent. Daarna is de belangrijkste crypto dagelijks blijven stijgen. Traditionele beleggers maakten zich zorgen, omdat een conflict tussen de twee landen zou kunnen escaleren in een langdurige en zeer schadelijke oorlog.

Voor sommige marktanalisten en beleggers diende bitcoins rally om de waargenomen waarde van de digitale activa te onderstrepen als een hedge tegen inflatie, historisch een economisch gevolg van grote oorlogen. De olieprijzen stegen in de nasleep van het moorden, gezien de status van Iran als een van ’s werelds grootste producenten, mogelijk een voorbode van hogere benzinekosten aan de pomp voor Amerikaanse consumenten.

“Daden van geweld en oorlog kunnen inflatie veroorzaken en hebben dat in het verleden aangetoond”, zegt Greg Cipolaro, mede-oprichter van Digital Asset Research, die cryptomarkten analyseert.

Is Bitcoin een veilige haven in tijden van onrust?

Bij traditioneel beleggen is een veilige haven activa waar de prijs meestal stijgt wanneer handelaren bang zijn voor een toenemend risico, of in het gezicht van stuiptrekkende aandelenmarkten; geld wordt uit risicovollere activa gehaald en naar “veiliger” zoals goud of Amerikaanse staatsobligaties verplaatst, naar verwachting een betrouwbaardere waardeopslag.

Een theorie onder bitcoinbeleggers is dat hoewel de cryptocurrency de glans of het lange trackrecord van goud als een waarde-activa mist, het de belangrijkste eigenschap heeft dat het moeilijk te minen is; de levering van nieuwe Bitcoin wordt strikt gereguleerd door de 11-jarige originele programmeercode.

Beleggers lijken vooralsnog eerder naar goud te grijpen als veilige investering in tijden van onrust. Bitcoin geniet in tijden van onrust wel van meer populariteit.