Het ene na het andere bedrijf ‘wil iets met bitcoin doen’. Maar wat is dit precies, een marketing stunt of een nieuwe realiteit? Het lijkt een beetje van beide. In dit artikel analyseren we de objectieven van bedrijven om in bitcoin te gaan handelen.
Wat bedoelen we met ‘handelen’
Bedrijven zoals Paypal, Tesla en Starbucks hebben een soortgelijk motief: zij willen hun klanten de mogelijkheid geven om betalingen te doen met bitcoin. In juli was het groot nieuws toen Amazon een vacature online zette voor een ‘bitcoin expert’. Deze functie moet ’s werelds grootste retailer helpen om een bitcoin transactie systeem op te zetten. Het nieuws van Amazon zorgde dan ook direct voor een fikse waardestijging van de cryptomunt.
Waarom willen bedrijven bitcoin betalingen accepteren
Iedereen die zich een beetje heeft ingelezen over bitcoin vraagt zich af: als mensen bitcoin 99% van de tijd als belegging gebruiken en niet als betaalmiddel, waarom haasten bedrijven zich dan om een betalingssysteem op te zetten?
Het antwoord daarop heeft meerdere invalshoeken. Allereerst is het een gevalletje van ‘keeping up with the joneses’. In andere woorden, bedrijven willen dezelfde vooruitgang boeken als hun concurentie. Daarbij speelt imago en marketing ook een belangrijke rol. Mensen doen graag zaken met de ‘coolste’ bedrijven die innoveren en met de tijd meegaan.
Verder hoort er natuurlijk ook een gezonde portie toekomstperspectief bij. Wie het geld in handen heeft, heeft de macht. Ook al duurt het nog jaren voordat bitcoin echt ‘mainstream’ gaat, better safe than sorry zoals de Amerikanen zeggen. Er gaat inderdaad ontzettend veel geld om in cryptomunten. Bedrijven willen daarom koste wat het kost de systemen opzetten om crypto betalingen mogelijk te maken.
Bitcoin en de media
Aankondigen dat je bedrijf bitcoin faciliteert is een zeer effectieve manier van adverteren. Neem Paypal bijvoorbeeld. Toen zij aankondigden dat hun platform crypto transactie zou aanbieden, vloog het nieuws de hele wereld over. Hoewel Paypal jaarlijks biljoenen omzet maakt, is dit toch zeer effectief (en vooral gratis) adverteren. Nederlandse bedrijven zullen dit voorbeeld ongetwijfeld ook gaan volgen.
Vergelijking met bitcoin en het internet
Wij staan enigszins sceptisch over het feit dat bedrijven nu ‘en masse’ bitcoin betalingen accepteren. Toch is er meer aan de hand dan alleen een marketing stunt. Toen het internet mainstream ging, hadden de meeste mensen nog geen benul over hoe dat ons leven zou veranderen. Daarbij begrepen mensen ook niet wat voor financiële mogelijkheden het internet kon bieden. De mensen die het wel begrepen kochten domeinnamen en bouwden websites. Het begin van de internetbubbel heeft dan ook vele miljonairs voortgebracht.
Als je bitcoin analyseert vanuit het internetfenomeen, dan is het duidelijker waarom iedereen aan boord wil. Hoewel veel mensen (en bedrijven) niet precies weten hoe crypto werkt en wat voor mogelijkheden het biedt, willen zij niet achterblijven. Echter is de simpele wil om aan boord te springen niet genoeg om te slagen met bitcoin. Als bedrijven falen om hun crypto betalingssysteem de juiste structuur te geven, dan zullen ze alsnog met lege handen staan.
De intentie van crypto voor de toekomst
Mensen zijn steeds minder op hun gemak met het feit dat hun geld altijd ‘onder controle van de bank’ is. Zeker met inflatie, koersveranderingen, en waardedaling van hun spaargeld, zijn mensen al jaren op zoek naar manieren om hun toekomst te garanderen zonder de afhankelijkheid van traditioneel geld. Waar crypto tot kan uitgroeien biedt ontzettend veel potentie. Voorlopig wordt het nog geen traditioneel betaalmiddel. Daarvoor is de mining tijd te lang en is bitcoin door haar waardestijging aantrekkelijker om in te beleggen.
Conclusie
Natuurlijk is het feit dat bedrijven iets met bitcoin willen doen meer dan een marketing stunt. Alleen vragen wij ons soms wel af hoeveel crypto expertise ze in werkelijkheid hebben. Desalniettemin is het interessant dat de wereld langzaam maar zeker bitcoin het voordeel van de twijfel gunt.