Banken en smart contracts - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Banken en smart contracts

Jaren geleden toen blockchain pas net bestond was het lastig om te voorspellen hoe groot het zou worden. Tegenwoordig beginnen steeds meer bedrijven de kracht van de blockchain te ontdekken. Een van de grootste hypes van het moment zijn de smart contracts, oftwel slimme contracten. Deze contracten gaan niet alleen over digitaal geld, maar kunnen ook helpen om bijvoorbeeld dingen te kopen, verkopen en te ruilen. Dit kan met vrijwel alles. Ook traditionele banken, zoals ABN AMRO, ING, ASN, Rabobank en KNAB, kunnen smart contracts gaan gebruiken. Sommige banken experimenteren al met blockchaintechnologie en slimme contracten. Het potentieel is enorm! Hoe kunnen smart contracts door banken worden ingezet en hoe kunnen zij een transparante en efficiënte blockchain gebruiken in het dagelijkse bankwezen? Wat zijn de voordelen voor banken als het gaat om deze slimme contracten?

Smart contracts versus fysieke contracten

In het bankwezen wordt vrijwel elke actie, deal of handeling vastgelegd in een contract. Traditionele contraten werden eerst op papier genoteerd. In het moderne tijdperk worden deze contracten op een computer ingevoerd en bewaard. In een contract staan bijvoorbeeld de verplichten die moeten worden nagekomen door een of meerdere partijen. Deze verplichtingen worden gecontroleerd door mensen. Het probleem is dat mensen fouten maken en verplichtingen niet nakomen.

Als je blockchain gebruikt voor smart contracts, dan heb je een stuk minder last van deze imperfecties. Smart contracts zijn software codes met onder andere regels en straffen binnen de overeenkomst. Als de verplichtingen volledig voldaan zijn, wordt het contract automatisch uitgevoerd.

  Traditionele contracten Smart contracts
Uitvoering 1 tot 3 dagen Enkele seconden tot minuten
Verzending Handmatige uitvoering Automatische uitvoering
Tussenpartij nodig Ja Niet altijd nodig, kan wel
Kosten Hoge kosten Lage kosten
Handtekening Fysieke handtekening Virtuele handtekening

 

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, hebben smart contracts een aantal grote voordelen t.o.v. traditionele contracten. Het is met name een stuk goedkoper en efficiënter.

Financiële instellingen die baat hebben bij smart contracts

Smart contracts kunnen door banken makkelijk worden ingezet. Waarom zouden banken dit soort contracten gaan gebruiken? Een aantal voordelen op een rij:

  • Lager risico
  • Directe verzending
  • Lagere kosten, omdat er minder tussenpartijen nodig zijn
  • Transparante contracten, waardoor er meer vertrouwen gecreëerd wordt
  • Efficiënt procesSmart contracts in gebruik

De volgende smart contracts voorbeelden laten zien hoe de financiële wereld zou kunnen profiteren van dit soort contracten op de blockchain:

Investment banking en kapitaalmarkten

Als het gaat om gesyndiceerde leningen (definitie), dan kan de afwikkelingsperiode korter worden gemaakt. In plaats van 20 dagen zou het bijvoorbeeld teruggebracht kunnen worden naar 6 dagen. Dit zou kunnen leiden tot een toename van het jaarinkomen en een vermindering van operationele kosten voor een bank.

Commerciële banken en retailbanken

Binnen de hypotheekleningen-industrie zouden de operationele kosten voor de bank flink omlaag gebracht kunnen worden. Hierdoor kunnen ook de kosten voor de klant omlaag.

Verzekeringen

Voor verzekeringsovereenkomsten zouden slimme contracten kostenbesparingen opleveren als gevolg van de lagere kosten voor het opstellen van een overeenkomst