“Bank the unbanked”, het lukt crypto nog steeds niet. - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

“Bank the unbanked”, het lukt crypto nog steeds niet.

Unbanked

Aan wat voor mensen en landen denk je als iemand blockchain of cryptocurrency zegt? Velen denken dan aan hipsters, hun buurjongen, Silicon Valley, Japan of China. Dat is misschien wel het grootste probleem met de acceptatie van cryptocurrency. De meeste nieuwe bedrijven en startups komen uit regio’s die al beschikken over infrastructuur van wereldklasse met razendsnelle digitale betalingssystemen en lage vergoedingen. “Bank the unbanked” is een belofte die veel blockchainprojecten en cryptovaluta maken, maar dat lukt ze nog steeds niet.


De cijfers

In de Verenigde Staten heeft bijvoorbeeld slechts 7% van de huishoudens geen bankrekening. In Vietnam stijgt dit aantal echter tot 78%. De bevolking van Nigeria zit iets meer dan 60% zonder bank. En hoewel India het aantal mensen zonder bankrekening de afgelopen jaren van 47% naar iets meer dan 20% heeft teruggebracht, zijn er nog steeds bijna 200 miljoen Indiërs zonder betaal-of spaarrekening.

“If it ain’t broke, you can’t fix it”

In plaatsen zoals de Verenigde Staten, waar bijna iedereen een creditcard heeft of toegang heeft to een ander digitaal betaalsysteem via de telefoon, is cryptocurrency gewoon niet zo handig op het moment. Het gebruik van Bitcoin en Ethereum is misschien veiliger, maar hun netwerken kunnen op dit moment slechts een fractie van de collectieve 5.000+ transacties per seconde van Visa en MasterCard verwerken.

Eenvoudig gezegd: In hoogontwikkelde landen is betalen met cryptocurrency nog steeds niet zo gemakkelijk of snel als betalen met fiat geld.

Op plaatsen waar de meeste mensen al bankrekeningen hebben en gestroomlijnde betaalmethode, zou de gemiddelde consument geen voordelen zien door cryptocurrency op te nemen in hun dagelijkse routines.

Ontwikkelingslanden en unbanked

Ontwikkelingslanden die zich ontwikkelen hebben vaak niet hetzelfde infrastructuurniveau. Er zijn tal van landen die nog steeds vol zitten met bewoners zonder bankrekening. En voor degenen die wel toegang hebben tot een betaalrekening, is het verzenden en ontvangen van geld onnodig duur en gaat het gepaard met lange wachttijden. Het is de perfecte gelegenheid voor cryptocurrency om onmiddellijke waarde aan de wereld te geven. In 2016 stuurden internationale migranten gemiddeld 529 miljard euro terug naar familieleden die nog steeds in hun eigen land wonen. Daarvan ging 388 miljard alleen naar ontwikkelingslanden.

Voor gezinnen en bedrijven in grensmarkten is geldovermaking een integraal onderdeel van de economie. Het probleem zit hem in de bemiddelingsdiensten die nodig zijn om deze transacties tot stand te brengen. Dit zijn bedrijven zoals Western Union, Money Gram en andere populaire bedrijven. Zij rekenen soms wel tot 10% transactiekosten voor elke transactie.

Cryptocurrency kan helpen

Het goede nieuws? Het gebruik van crypto maakt dit proces een stuk goedkoper, gemakkelijker en sneller. Nogmaals: Het probleem met de acceptatie van cryptocurrency is niet wat er wordt ontwikkeld, het is juist waar het wordt ingezet. Ondanks het geit dat grensmarkten de belangrijkste kandidaten zijn voor snelle acceptatie door crypto, creëert slechts een klein deel van de blockchain en crypto-startups oplossingen voor deze opkomende markten. In plaats daarvan proberen de meesten van hen nog steeds oplossingen te implementeren in delen van de wereld die al bijna kinkvrije financiële systemen hebben. Cryptocurrency kan financiële inclusie drastisch verhogen. Mobiele apparaten zijn overal, bankrekeningen nog niet.  Het is eigenlijk best simpel.

Conclusie

Iemand er toe brengen om zich via zijn smartphone aan te melden voor een digitale portemonnee is een stuk eenvoudiger dan te vereisten dat hij identificatiedocumenten indient en meerdere dagen wacht op verificatie. En zelfs als u een bankrekening hebt, is het beveiligen van een lening voor bedrijven in landen zoals India en Nigeria bijna onmogelijk.

We kunnen niet wachten tot de hele wereld crypto zal gebruiken totdat elk land dezelfde infrastructuur heeft. Bezuinigingskosten snijden in ontwikkelingslanden is misschien niet zo opwindend voor startups als het volgen van diamanten van de mijn naar de winkel, maar het is wat de wereld nodig heeft om het algemene potentieel van crypto aan te tonen. Gelukkig zijn er wel een aantal projecten die hier mee bezig zijn, maar  “Banking the unbanked” is nog niemand gelukt.