ARK coin review - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

ARK coin review

Ark review

Elke vrijdag beoordeel ik een nieuwe crypto of blockchainproject. Deze week heb ik zelf ARK uitgekozen. Het is -vergeleken met Digibyte en meer voorgaande coin reviews– een jong project. Het is onder andere gericht op het vergroten van gebruikersacceptatie van blockchaintechnologie. Zij zijn dit van plan dit te doen door “praktische diensten te bieden die voor echte mensen zijn”. Bedrijven en andere gebruikers kunnen binnen enkele minuten een standalone blockchain maken op het ARK platform. In deze ARK crypto review beoordeel ik dit project met de gelijknamige crypto op meerdere punten, zoals: Productsterkte, team en adviseurs, gebruiksgemak, beschikbaarheid en aanwezigheid op sociale media. Aan het einde geef ik een cijfer tussen de 1 en 10 aan ARK.

Een stukje geschiedenis

De ARK blockchain werd in februari 2017 gelanceerd door een groep van 27 leden over de hele wereld. Het werd meteen een van de meest gedecentraliseerde crypto-teams ter wereld. Momenteel bestaat het kernteam van ARK uit ongeveer 17 leden. Een van de oprichters was eerder een hoofdontwikkelaar bij de crypto Lisk, voordat hij aan het ARK-project begon.

Als inspiratie voor het project werden Bitshares, Lisk en Crypti gebruikt. Deze drie oudere projecten maken allemaal gebruik van het dPoS consensus-algoritme. Dit is een variant van het traditionele proof-of-stake consensus-algoritme.

Wat is ARK en hoe werkt het?

Het project bestaat uit meerdere kernfuncties. Deze hebben allemaal het doel om blockchain-technologie toegankelijker te maken voor de ‘normale’ mens of het ‘normale ‘ bedrijf. Deze belangrijke functies omvatten:

  • Smart Bridges
  • Alternatieve programmeertalen
  • Push-Button-implementeerbare blockchains

Smart Bridges

Het Smart Bridge-concept wordt door ARK gebruikt om bruggen te maken tussen verschillende blockchains, die normaal gesproken niet met elkaar kunnen communiceren. In wezen is ARK een tussenpersoon tussen deze blockchains. Hierdoor wordt communicatie mogelijk tussen ongelijksoortige ketens. Wat is geweldig vindt aan de Smart Bridges van ARK, is dat deze met een simpele code geïmplementeerd kunnen worden.

Er zijn meerdere voorbeelden te bedenken over hoe deze ARK techniek in het echt gebruikt zou kunnen worden. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld 100 ARK versturen naar een Bitvavo wallet. Bitvavo herkent dat het een ruiltransactie is, omdat de gebruiker aangegeven heeft ETH te willen hebben. Bitvavo ruilt ARK automatisch naar ETH toe, voordat deze in de wallet van de gebruiker wordt gestopt.

Smart Bridges
Bron: https://ark.io/

Alternatieve programmeertalen

De ontwikkelaars van ARK waren zeer duidelijk in de whitepaper. Zij wilden zoveel mogelijk codeertalen, zodat het een toegankelijk project is. Momenteel worden de volgende programmeertalen ondersteund door ARK:

  • Python
  • Elixer
  • RPC
  • Java
  • .NETTO
  • Gaan
  • PHP / Laravel
  • TypeScript-API
  • nuclidepreparaat
  • Robijn
  • Snelle iOS
  • symfony
  • Javascript
  • Kotlin
  • Lua

Push Button Implementeerbare Blockchains

Deze term klinkt wellicht lastig, maar dat is het juist niet. Dankzij deze kerntechnologie kan iedereen snel en eenvoudig een blockchain-project maken. Dit is wellicht op veel punten vergelijkbaar met Ethereum, maar dan zonder kosten. De nieuw gemaakte chains zijn dankzij de Smart Bridges-techniek meteen volledig functioneel. Naar mijn mening is dit een van de belangrijkste ontwikkelingen van het project.

Delegated Proof of Stake (DPoS)

In plaats van het controversiële Proof-of-Work (PoW) algoritme, gebruikt ARK het Delegated Proof of Stake (DPoS) algoritme. Dit betekent dat er geen dure hardware nodig is en dat het netwerk niet zoveel elektriciteit gebruikt als andere PoW-coins. Iedereen kan een “delegate” (afgevaardigde) zijn, maar momenteel zijn er minder dan 100 delegates. Deze worden door de ARK-houders gekozen via een stemsysteem. Elke afgevaardigde ontvangt 2 ARK voor elk block dat zij maken. Deze blocks worden om de 8 seconden gemaakt, waardoor een afgevaardigde 200 ARK per dag kan verdienen.

Bron: https://ark.io/

Is blockchain nodig voor dit project?

Ik krijg regelmatig aanvragen van partijen dat ik ergens een review over moet schrijven. Erg vaak zijn dit projecten waarbij blockchain helemaal niet zo nodig is. Bij ARK is dit anders. ARK is blockchain. Ik kan dus volmondig JA antwoorden op deze vraag.

ARK Token en beschikbaarheid

ARK werd begin 2017 gelanceerd met 100 miljoen tokens en een bloktijd van 8 seconden. Elke dag worden er 10.800 nieuwe ARK gevonden. Ervan uitgaande dat dit niet verandert, heeft ARK een dalende inflatie. Deze daling is wel minder drastisch dan bij crypto zoals Ethereum of Lisk. De bloktijd van 8 seconden is een van de snelste in de wereld van cryptocurrencies. De transacties worden snel verwerkt binnen het netwerk. Ook ik heb dit meerdere malen uitgetest en ben hier tevreden over.

ARK team en sociale media

Het volledige ARK-team kun je op de officiële website bekijken. Je ziet het volledige kernteam met daarbij links met meer informatie. Het is fijn dat ze het team transparant hebben weergeven. Er is veel kennis in huis met betrekking tot het ontwikkelen van de code en blockchain. Adviseurs lijken te ontbreken. Ik ben qua technische kennis positief over het project en het kernteam.  Ze zijn op sociale media actief. Op de Facebook hebben zij slechts 8000+ fans. Hier plaatsen ze gemiddeld om de 3-4 dagen een bericht. Er volgt weinig reactie op de berichten. Op Twitter doen zij het een stuk beter. Hier hebben ze ruim 60.000+ volgers. Ze zijn hier dagelijks actief.

ARK team
Bron: https://ark.io/team

Beschikbaarheid ARK

Je kan ARK op veel manieren kopen. Zo is het voor Nederlanders (iDEAL) en Belgen (BanContact) mogelijk om ARK te kopen bij Bitvavo. Daarnaast wordt het ook verhandelt op Binance en Cryptopia. Omdat het op Binance beschikbaar is, is ARK direct voor veel mensen goed toegankelijk. Dit is een positief punt. Als het ooit weggehaald wordt van deze grote exchange, komt het project wellicht wel in gevaar.