Alles over de 51% attack op Ethereum Classic (ETC) - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

Alles over de 51% attack op Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic kopen

Op 05-01-2019 ontdekte Coinbase een reorganisatie van de chain van Ethereum Classic. Hierin vonden zij ook een double spend (dubbele uitgaven). Om klantenfondsen te beschermen, onderbraken zij direct alle interacties met de ETC-blockchain. Op 7 januari hebben zij totaal 15 reorganisaties geïdentificeerd, waarvan er 12 dubbele uitgaven bevatten. In totaal gaat het volgens Coinbase om 219,500 ETC. Dit heeft een waarde van meer dan 1 miljoen Amerikaanse Dollar. De ontwikkelaars van Ethereum Classic ontkennen echter dat er sprake is van een double spend en 51% aanvallen op de ETC-blockchain. Wat is er nu precies gebeurt?


Tijdlijn van gebeurtenissen

05-01-2019: De systemen van Coinbase waarschuwden voor een diepe reorganisatie in ETC, die dubbele uitgaven bevatte. De technici reageerden op de waarschuwing en probeerden dit de hele nacht door te bevestigen. Om het klantenfonds te beschermen, hebben zij de interactie met de blockchain van Ethereum Classic stopgezet. Klanten konden dus geen transacties meer voltooien.

06-01-2019: Op de website van Coinbase wordt een update geplaatst met de melding: “Vanwege onstabiele netwerkomstandigheden op het Ethereum Classic-netwerk hebben we alle verzendingen en ontvangen voor ETC tijdelijk uitgeschakeld. Kopen en verkopen heeft geen impact. Alle andere systemen werken normaal.” Er worden nog 8 incidenten gevonden die allemaal een double spend bevatten.

07-01-2019: Na juridische en technische beoordeling heeft Coinbase een uitgebreide blog gepubliceerd over hun bevindingen. Hier hebben zij even mee gewacht, omdat een vals alarm kan leien tot marktinstabiliteit. Op 7 januari wisten zij het zeker, dus hebben zij de blog op alle kanalen gepubliceerd.

08-01-2019: Naast Coinbase hebben meer exchanges de interactie met de ETC-blockchain stopgezet. Zowel Coincheck (Tweet) als Bitflyer (Tweet) hebben tijdelijk de stortingen en opnames stilgezet.

Huidig: Coinbase evalueert de stappen die gezet moeten worden om interactie met Ethereum Classic weer mogelijk te maken. Zij monitoren we blockchains op activiteiten die schadelijk kan zijn voor klanten en nemen actie om fondsen veilig te stellen.

Coinbase Ethereum Classic hack

Wat is een kettingreorganisatie?

Er wordt in alle nieuwsberichten gesproken over een reorganisatie of “chain reorganization,”. Een korte uitleg: De functie van minen is om transacties toe te voegen aan de universele transactiegeschiedenis, die bekend staat als blockchain. Dit wordt gedaan door blokken te produceren, die bundels van transacties zijn. Als een enkele miner meer bronnen heeft dan de rest van het netwerk, kan deze miner een willekeurig vorig blok uitkiezen om een alternatieve blokhistorie te maken, die uiteindelijk de blokhistorie van de rest van het netwerk overtreft.

Double Spend uitleg

Ethereum Classic ontwikkelaars ontkennen

Het team achter de crypto reageerden snel op de beschuldigingen en beweerden dat een mining-pool verantwoordelijk was voor een deel van het verdachte gedrag. Deze pool had meer dan 50% van de hash-snelheid in handen. Zij beweren dat ASIC-fabrikant Linzhi bezig was met het testen van nieuwe ethashmachines. Dit resulteerde in een hashsnelheid groter dan 50% in tegenstelling tot een directe poging tot een 51% hack. De tweet stelt ook dat dubbele uitgaven niet zijn gedetecteerd. Dit is in tegenspraak met sommige details in het coinbase-rapport. Deze tweet is verwijdert, dus we moeten het doen met een screenshot.

Ethereum Classic Tweet 51 attack

Later komen ze hier in een nieuwe tweet iets op terug. Zij stellen ook druk bezig te zijn met een oplossing. Zo lijkt het met een sisser af te lopen, maar het is nog steeds een enorme tik voor Ethereum Classic.