23x cryptocurrency jargon - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

23x cryptocurrency jargon

Kennisbank Cryptocurrency

Er wordt de laatste jaren veel gepraat over cryptovaluta en blockchain. Daar hoort natuurlijk ook vakjargon bij.  Ook in de crypto-community wordt er onderling veel gepraat over van alles en nog wat. Je komt dan misschien veel onbekende termen tegen. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met de 23 meest gebruikte termen binnen de wondere wereld van cryptovaluta. Natuurlijk leggen wij de termen ook in het kort uit.

Mining

Voor de meeste cryptovaluta is minen de essentie van de munt. Minen is gebruik maken van software om een cryptografisch probleem op te lossen om nieuwe digitale coins te verdienen.

Satoshi

Een Satoshi is de kleinste hoeveelheid van Bitcoin. Het is een honderdste van een miljoen BTC. Deze naam heeft het te danken aan de bedenker van Bitcoin, de onbekende Satoshi Nakamoto.

All-Time-High (ATH)

Een ATH is de hoogste koers die een bepaalde digitale munt heeft gehaald tot dusver. Dit is vaak het moment dat een munt interessant wordt voor een breder publiek, maar bijna nooit het juiste moment om te kopen.

Correctie

Een correctie is de volgende logische stap in de evolutie van cryptovaluta. Als een bepaalde munt een All Time High heeft bereikt, dan zal het daarna stabiliseren op een ietwat lagere prijs. In de dynamische wereld van cryptovaluta duren deze correcties en stabilisaties echter nooit lang.

Whales

Whales zijn de rijke mensen onder de handelaren in cryptovaluta. Ze bezitten bijvoorbeeld een grote hoeveelheid Bitcoin of andere digitale valuta. Hun crypto portfolio is zo groot dat ze met gemak invloed kunnen uitoefenen op de gehele markt. Als zij bijvoorbeeld voor een enorm bedrag kopen of verkopen, reageert de koers hier op.

Altcoins

Bitcoin is nog steeds de meest dominante cryptovaluta, maar er zijn er nog veel meer. Elke dag komen er weer nieuwe munten bij. Deze niet-Bitcoin munten worden ook wel altcoins genoemd. Alternatieven voor Bitcoin.

DYOR

DYOR is een van de meest populaire afkortingen binnen de wereld van cryptovaluta. Het is een afkorting van het Engelse “Do Your Own Research”, oftwel: Doe altijd eigen onderzoek. Ga niet klakkeloos op iemand af die zegt: “Koop deze cryptovaluta en wordt rijk!”. Bekijk de munt eerst zelf. Zoek naar informatie en vorm een eigen mening. In het Nederlands zouden wij wellicht “DEO” moeten zeggen: Doe Eigen Onderzoek.

FOMO

Ook dit is een zeer populaire afkorting. Het is de afkorting van het Engelse “Fear Of Missing Out”. Wij hebben hier een uitgebreid artikel overgeschreven. Lees alles over FOMO. Het is bang zijn om een nieuwe populaire munt of grote koersstijging te missen. Hierdoor kopen mensen munten die het eigenlijk niet waar gaan maken in de toekomst.

Airdrop

Airdroppen is een manier om tokens te verdelen over mensen die hier interesse in hebben. Deze manier is tegenwoordig erg populair, sinds ICO’s vrij negatief in het nieuws zijn gekomen.

The Flippening

The Flippening is de voorspelling die gedaan is door meerder experts op het gebied van cryptovaluta. Men denkt dat Bitcoin snel de meerderheid van het marktaandeel van digitale munten gaat verliezen. Sommige mensen denken dat altcoins zoals Ethereum een einde zouden kunnen maken een de heerschappij van Bitcoin.

Rekt

Dit is niet per se een term die veel in de wereld van cryptovaluta voorkomt. Je ziet het erg vaak in chats van games of streamingwebsites, zoals Twitch. De term komt van het Engelse “wrecked”. In de cryptowereld zegt men “rekt” als bijvoorbeeld iemand digitale valuta verkoopt en deze in de periode daarna flink stijgt.

FUD

Deze term staat voor Fear, Uncertainty en Doubt. In het Nederlands: Angst, Onzekerheid en Twijfel. Dit is wat sommige mensen gebruiken als tactiek om slecht nieuws te verspreiden. Zij hopen dat bijvoorbeeld de bepaalde munt gaat dalen, zodat zij deze goedkoop op kunnen pikken.

OCD

Dit is een afkorting van: Obsessive Cryptocurrency Disorder. Sommige mensen kunnen, na het investeren in een bepaalde munt, de koers niet loslaten. Zij liggen in bed, kunnen niet slapen en blijven de koers checken.

Lambo

Je leest wel eens op Facebook of andere sociale media dat mensen vragen “When Lambo?” oftwel: “Wanneer Lambo?”. Zij hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in een bepaalde (nieuwe) munt en verwachten/hopen dat de munt binnen korte tijd zoveel waard wordt dat zij een nieuwe Lamborghini kunnen kopen.

To The Moon

Eigenlijk lijkt deze term erg op de vorige. Men vraagt zich hier af wanneer de koers “naar de maan stijgt”. Ook zij hopen op een flinke stijging van de munt. De termen Lambo en To The Moon lees je veel bij onervaren handelaren en mensen die aan het trollen zijn.

HODL

Hier hebben wij een uitgebreide HODL blog over geschreven. Deze term gaat over mensen die niet elke dag hun munten kopen en verkopen, maar juist voor lange tijd vasthouden. Zij zijn dat aan het Hodlen en kunnen zichzelf Hodlers noemen.

Pump & Dump

Groepen investeerders werken soms samen om een online hype te creëren. Zij hebben van tevoren flink geïnvesteerd in een munt en hopen dat andere mensen aan gaan haken. Als de koers voldoende is gestegen, verkopen zij (op tijd) hun munten weer. Zie ook Pump & Dump

Bag Holder

Waarschijnlijk de grootste optimisten van de cryptowereld. Dit zijn mensen die bepaalde munten zo lang vasthouden (of Hodlen) totdat deze helemaal niets meer waard zijn.

Vaporware

Dit is een digitaal bezit dat een grote hype heeft meegemaakt, maar dit niet waar kan maken. De koers daalt dan alleen maar.

Shill

Mensen die enkel digitale valuta promoten waar zij er veel van hebben. Zij hebben er dus belang bij om deze munten te promoten. Zij “shillen” de munt.

Nocoiner

Dit kan twee dingen betekenen.

  1. Iemand die wel digitale valuta heeft, maar geen Bitcoin (BTC)
  2. Mensen die niet geloven in cryptocurrencies

Shitcoin

Mensen gebruiken deze term voor munten waarvan zij denken dat deze écht heel slecht is. De term wordt veel gebruikt. Soms juist, soms onjuist. Belangrijk is dus altijd: DYOR