2011: De marktplaats Silk Road opent zijn digitale deuren - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

2011: De marktplaats Silk Road opent zijn digitale deuren

Silk Road was een online zwarte markt. Het was de eerste ‘darknet market’. Het werd voornamelijk bekend door de verkoop van illegale spullen, zoals verdovende middelen. Het netwerk probeerde zoveel mogelijk anoniem te blijven door het gebruik van Tor (anonieme browser). Hierdoor konden gebruikers anoniem browser en waren zij er bijna zeker van dat hun activiteit niet in de gaten werd gehouden. Betaling vond voornamelijk plaats met Bitcoin. De website werd in februari 2011 gelanceerd. De bedenker en oprichter Ross William Ulbricht (pseudoniem “Dread Pirate Roberts”) begon echter al 6 maanden daarvoor met de ontwikkeling van Silk Road.


De ondergang van Silk Road

In oktober 2013 heeft de FBI (Federal Bureau of Investigation) de website opgedoekt. Ook werd Ros William Ulbricht gearresteerd. Hij werd er van verdacht de bedenker en oprichter te zijn van Silk Road. Ulbricht werd schuldig bevonden en kreeg een zeer hoge straf: Levenslang zonder de mogelijkheid tot voorwaardelijke vrijlating. Kort na het opdoeken van Silk Road, kwam Silk Road 2.0 online. Deze werd ook snel gesloten en de bedenkers (voormalige medewerkers van de eerste Silk Road), werden gearresteerd.

Verkopen in Bitcoin

Gebaseerd op de data die bekend is, van 3 februari 2012 tot 24 juli 2012, werden er voor meer dan 15 miljoen dollar aan transacties verwerkt. Onderzoeker Nicolas Christin denkt dat dit veel meer was. Hij zou bedragen tussen de 30 en 45 miljoen dollar per jaar niet vreemd vinden. Alle transacties werden op dat moment gedaan in Bitcoin (BTC).

Deep Web (2015) op Netflix

De geschiedenis van Silk Road, de manier waarop de FBI achter de identiteit van Dread Pirate Roberts is gekomen en wat het voor Bitcoin heeft gedaan. Dat en meer komt er aan bod in de documentaire genaamd Deep Web 2015. Een zeer interessante documentaire, die zeker het bekijken waard is. Helemaal als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van cryptocurrency.

Ross William Ulbricht

Bekend onder de pseudoniem Dread Pirate Roberts. Hij werd op 27 maart 1984 geboren in Amerika. Hij werd veroordeeld voor onder andere het witwassen van geld, hacken van computers, samenzwering, fraude met identiteitsbewijzen en het mogelijk maken tot het verkeer van verdovende middelen. Hij zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit.

Hij groeide op in Austin, Texas en ging daar naar de scouting. De middelbare school rondde hij af in 2002. Daarna ging hij naar de Universiteit van Texas in Dallas. Hij studeerde hier af en kreeg de bachelor titel in fysica. Volgens vrienden en familie was het een rustige jongen met veel plannen. Hij richtte onder andere een gaming company, online boekverkoop en een eigen spel op. In 2009 begon hij met het idee te spelen om een online zwarte markt te maken, waar mensen konden betalen met Bitcoin.

Deze blog is onderdeel van onze serie over de geschiedenis van cryptocurrency