2 oktober 2013: De FBI zet Silk Road offline - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

2 oktober 2013: De FBI zet Silk Road offline

Op 2 oktober 2013 werd in de San Francisco Public Library de bedenker en baas van Silk Road na een zoektocht van 2 jaar opgepakt, op die datum ging Silk Road offline. Silk Road is de naam van een online handelsplaats voor allerhande criminele en illegale producten en praktijken die bestond sinds 2011. Ook nu nog, meer dan 5 jaar later, is de zaak nog steeds regelmatig in het nieuws. Veel mensen, waaronder de moeder van Ross, hopen dat president Trump hem gratie zal verlenen. Zij vinden de straf die hij heeft gekregen te hoog voor de gepleegde misdaad.

Het idee achter Silk Road

Ross Ulbricht heeft Silk Road bedacht als een online markplaats waar je volledig anoniem handel kon drijven. Hij geloofde in volledige privacy en vrije markten. Deze combinatie maakte de marktplaats Silk Road perfect voor de handel in illegale producten zoals drugs, valse identiteitsbewijzen, smokkelwaar, wapens en ga zo maar door. Niet alleen werd er gehandeld in illegale producten, ook illegale activiteiten zoals huurmoord. Het platform was aantrekkelijk voor kopers en verkopers omdat er gebruik werd gemaakt van beoordelingen, je wist dus of het “spul” dat je kocht goed en betrouwbaar was. Op het platform werd er betaald met de cryptovaluta Bitcoin. In 2013 ging Silk Road offline.

De veroordeling en Silk Road offline

In Februari 2015 werd Ross Ulbricht veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hij zou de gevangenis nooit meer (levend) verlaten. Deze straf zou een voorbeeld zijn voor andere (potentiële) zwarte markt criminelen die zich met deze zaken bezig zouden houden. Dit voorbeeld heeft echter niet veel mensen in het wereldje afgeschrikt. Nadat Silk Road offline werd gehaald, ontstond er een Silk Road 2.0 en kwamen er meer van deze zwarte markten online. De vraag blijft, het aanbod zal dus ook niet snel verdwijnen.
Maar wat zijn nou eigenlijk de misdaden waarop Ulbricht veroordeeld werd? Deze misdaden vind je in het onderstaande rijtje.

  • Drugshandel
  • Geld witwassen
  • Computerhacking
  • Intentie tot moord

Over Dread Pirate Roberts (DPR)

Dread Pirate Roberts is het pseudoniem voor de bedenker en baas van Silk Road. Dread Pirate Roberts is een fictief karakter uit het boek “The Princess Bride” uit 1973 dat in 1987 verfilmd werd. Ross Ulrbicht, geboren op 27 maart 1984, is DPR. Er gaan ook verschillende geluiden op dat Ross waarschijnlijk niet de enige is die onder deze gebruikersnaam inlogde op Silk Road. Ross Ulbricht staat ook bekend onder de naam Frosty, Altoid en Inmate 18870-111. Altoid is de username die Ross in de beginjaren van Silk Road gebruikte om op andere websites te linken naar de website. Het BOP nummer 18870-111 is het nummer dat hij sinds juli 2017 in USP Florence High, ook wel “Alcatraz of the Rockies” genoemd, toegewezen heeft gekregen. Frosty is de naam die hij gebruikte nadat hij onder zijn eigen naam een vraag had gesteld aan andere programmeurs op een website.

Ross Ulbricht in het nieuws

In februari 2015 werd Ross veroordeeld en kreeg hij een levenslange celstraf. Veel mensen zijn van mening dat zijn straf te hoog is voor zijn misdaden. Hij kreeg een levenslange celstraf en komt nooit meer uit de gevangenis. Dit is één van de redenen dat er nog regelmatig nieuws naar buiten komt over Ross Ulbricht. Op 21 december 2018 kwam het nieuws naar buiten dat Lyn Ulbricht, de moeder van Ross, hoopt dat president Trump hem gratie zal verlenen. Ook zijn er 111.588 handtekeningen ondertekend in een petitie aan Trump in de hoop dat de president Ulbricht gratie zal verlenen. Daarnaast onderhouden familie en vrienden van Ross de pagina Freeross. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die vinden dat hij deze straf heeft verdiend. Op internet vind je veel (heftige) discussies over dit onderwerp.