2 december 2013: Grootste diefstal van Bitcoin - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

2 december 2013: Grootste diefstal van Bitcoin

De grootste diefstal in de cryptowereld vond plaats vanaf Mt. Gox. Mt. Gox was een Bitcoin-exchange in Japan. Van 2013 tot 2014 waren zij de leidende exchange in de cryptowereld. In die tijd gingen meer dan 70% van alle Bitcoin-transacties via deze exchange. In Februari 2014 werden alle Bitcoin opnames stilgezet en in April dat jaar begonnen de liquidatieprocedures. Eén van de redenen van het sluiten van Mt. Gox was de diefstal van een groot aantal Bitcoins, ook wel de grootste Bitcoin diefstal genoemd.

Grootste Bitcoin diefstal

De diefstal van Bitcoins bij Mt. Gox staat bekend als de grootste Bitcoin diefstal. Nooit eerder was er zo’n grote diefstal gepleegd. Tot nu toe is de diefstal niet meer overtroffen. Er ontbraken ongeveer 850.000 Bitcoins van klanten én van het bedrijf zelf. De waarde van deze Bitcoins werd op dat moment op meer dan 450 miljoen dollar geschat. Er is nog geen dader aangehouden.

Bitcoins gevonden in een oude digitale wallet

Op 20 maart 2014 werden er ongeveer 200.000 Bitcoins teruggevonden met een waarde van 116 miljoen dollar in een oude digitale wallet die werd gebruikt voor juni 2011. Toen werden er i.p.v. 850.000 Bitcoins nog 650.000 Bitcoins vermist.

Bewijs WizSec

In april 2015 kwam er nieuw bewijs naar buiten, gevonden door het beveiligingsbedrijf WizSec in Tokyo. Uit het bewijs bleek dat de meeste verdwenen Bitcoins gestolen waren uit de MT-wallet van Mt. Gox. Die diefstallen begonnen al rond eind 2011.

Hacks op exchanges

De meeste hacks vinden plaats bij exchanges. Deze cryptocurrency-exchanges zijn een gewild doelwit voor hackers omdat er veel cryptomunten worden bewaard voor de klanten. Dit is een van de redenen dat financiële autoriteiten regelmatig waarschuwen voor de risico’s die aan het handelen in cryptocurrencies kleven. Naast de kwetsbaarheid voor diefstal is de manipulatie van koersen een risicopunt. Denk bij die manipulatie aan de term pump and dump. Ook is het een feit dat veel alternatieve, nieuwe munten de komende jaren weer net zo snel zijn verdwenen als dat ze zijn gekomen. Dit is ook een reden om goed te kijken naar tips om te investeren in cryptovaluta.