1992: Hashcash door Cynthia Dwork en Moni Naor - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

1992: Hashcash door Cynthia Dwork en Moni Naor

Hashcash voorstel Cynthia Dwork Moni Naor

Hashcash is een Proof-of-Work (PoW) protocol of functie. Hiermee worden DoS (denial-of-Service) aanvallen tegengegaan. Ook zorgt het er voor dat spam in een mailbox minder wordt. Bekendste implementatie van het hashcash-protocol is Bitcoin en veel andere cryptovaluta. Het werd voor het eerst voorgesteld door Cynthia Dwork en Moni Naor in 1992. Zij brachten een artikel uit onder de titel: “Pricing via Processing or Combatting Junk Mail” (link) Vrij vertaald in het Nederlands: “Prijzen via verwerking of bestrijding van ongewenste e-mail”.  In 1997 werd een soortgelijk principe voorgesteld door Adam Back.


Hoe werkt het?

Hashcash is een proof-of-work algoritme. Als voorbeeld kijken we naar het versturen van een mail. Bij mailgebruik wordt een hashcash-stempel toegevoegd aan de kop van het bericht. Hiermee wordt aangetoond dat de afzender een hoeveelheid (CPU)tijd heeft besteed aan het berekenen van de digitale postzegel voordat de mail verzonden kan worden. In andere woorden: De verzender heeft een aanzienlijke hoeveelheid tijd en elektriciteit gebruikt om de mail te verzenden. Hierdoor is het minder aannemelijk dat het een spammer is. De ontvanger kan met een kleine hoeveelheid rekenkracht controleren of deze postzegel geldig is. De hypothese was dat het voor mensen die enorm veel mailberichten stuurden als spam, het niet meer rendabel was om dit te doen.

Proof of Work

Voor- en nadelen van hashcash

Aan het systeem zitten een aantal voor- en nadelen. Als voordeel wordt gezien dat het geen geld kost voor de verzender en ontvanger in de vorm van een microbetaling. Het kost wel een kleine hoeveelheid elektriciteit en tijd. Aan de andere kant kost het de verzender veel computerbronnen om proof-of-work te voltooien voor het verzenden. Ook worden computers steeds sneller en zal de moeilijkheidsgraad van de PoW steeds hoger worden. Hierdoor kunnen computers in ontwikkelingslanden niet instappen met verouderde systemen.

Toepassingen hashcash

Het hascashprotocol heeft onder andere de volgende toepassingen:

  • Minen van Bitcoin
  • Spam filters
  • e-mailclients
  • Digitale postzegel
  • Spam in commentaarvelden van blogs voorkomen

Personen in deze blog

De onderstaande personen komen in de blog voor:

Cynthia Dwork

Cynthia werd geboren in 1958 in Amerika. Ze is van beroep een computerwetenschapster aan de Universiteit van Hardvard. Ze staat bekend om het voorstellen van hashcash en proof-of-work. Haar idee was in eerste instantie op e-mail spam te voorkomen. Ook heeft ze bijgedragen aan de ontwikkeling van differential privacy (cryptografie) en distributed computing.

Moni Naor

Hashcash Moni NaorMoni Naor werd geboren in 1961 en is een Israëli. Hij is een computerwetenschapper van beroep en geeft les op het Weizmann Institue of Science. Moni is werkzaam op veel gebieden binnen de computerwetenschap, maar staat het meest bekend om zin werk in de cryptografie. Veel erkenning krijgt hij door de ontwikkeling van systemen waarmee vastgesteld kan worden dat een gebruiker menselijk is en geen robot. Dit heeft onder andere geleid tot CAPTCHA, dat nog steeds veel gebruikt wordt. Ook op deze website.

Dit artikel is een onderdeel van onze serie: De geschiedenis van cryptocurrency