1983: eCash door David Chaum - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

1983: eCash door David Chaum

Voorstel Ecash David Chaum

eCash was een idee bedacht door David Chaum. Het was anoniem cryptografisch elektronisch geld. Ook wel een elektronisch geldsysteem genoemd. David Chaum bedacht dit systeem al in 1983. Al lang voordat Bitcoin tot leven kwam. Het werd gerealiseerd door zijn bedrijf Digicash en gebruikt door één Amerikaanse bank van 1995 tot 1998. Chaum publiceerde in 1983 een artikel over deze vorm van elektronisch geld.

Het ontwerp

Deze vorm van cryptografisch geld werkte nog erg anders dan zoals we het nu kennen. eCash software bewaarde het geld in digitaal formaat op de computer van de gebruiker. Het werd ondertekend met hulp van cryptografie door de bank. De gebruiker kon dit digitale geld uitgeven in winkels die eCash accepteerden. Het was niet nodig om een eerst een rekening te openen bij deze winkel. Ook was het niet nodig om creditcard gegevens achter te laten. De veiligheid werd gegarandeerd door middel van een public key (publieke sleutel). De transacties werden door de bank ondertekend en bewaard. Het systeem was vrij te gebruiken voor de mensen die aankopen deden, maar de winkeliers betaalden transactiekosten.

De geschiedenis van eCash en het bedrijf

In 1990 startte Chaum het bedrijf DigiCash. Het elektronische geldsysteem was het belangrijkste onderdeel van dit bedrijf. Hij haalde met dit idee 10 miljoen dollar op van onder andere de investeerder David Marquardt. De, van Griekse afkomst, Amerikaan Nicholas Negroponte was de voorzitter van het bedrijf. In Amerika implementeerde alleen de Mark Twain Bank in Saint Louis het eCash systeem. Het werd in de drie jaar daarna door 5000 mensen gebruikt. In 1998 werd het systeem door de bank van de hand gedaan. Dit was precies een jaar nadat de bank een bedrijf had opgekocht die met de ontwikkeling en uitgave van creditcards bezig was.

Naar Europa

In de Verenigde Staten werden – en worden nog steeds – creditcards door veel mensen gebruikt. Een stap naar Europa, waar dit percentage veel lager was, werd door Chaum gezien als een logische stap. In 1998 werd eCash beschikbaar bi Credit Suisse (Zwitserland), Deutsche Bank (Duitsland), Bank Austria (Oostenrijk) Poten AB (Zweden) en Den Norske Bank (Noorwegen). Ook Australië werd het voorzichtig geïmplementeerd door de St. George Bak en de Advance Bank. Hier waren echter de transacties niet gratis voor de gebruikers. Ook Finland implementeerde het systeem bij de Merita Bank/EUnet.

Faillissement

In 1993 ging het bedrijf DigiCash failliet. Erg gek, omdat elektronisch betalen steeds meer in opkomst was. Banken, consumenten en andere bedrijven gaven steeds meer de voorkeur aan betalingen met creditcard. Het bedrijf werd verkocht aan eCash Technologies met alle eCash patenten erbij. Het nam na de verkoop sterk in gebruik af.

Personen in deze blog

De onderstaande personen komen voor in deze blog:

David Chaum

David Chaum eCashDavid Lee Chaum werd geboren in 1955. Hij is een Amerikaanse computerwetenschapper en cryptograaf an beroep. Dankzij zijn artikel genaamd: “Untraceable Electronic Mail, Return Addresses, and Digital Pseudonyms”, is hij een van de grondleggers van anonieme communicatie.

David Marquardt

David Marquardt investeerder eCashDavid F. Marquardt werd geboren op 1 februari 1949. Hij was een van de belangrijke personen achter het bedrijf August Capital. Dit was een bedrijf dat investeerde met durfkapitaal. Zij investeerden in projecten en bedrijven met hoog risico. Daarnaast heeft hij in het bestuur gezeten van meer dan 25 grote bedrijven, waaronder Microsoft Sun Microsystems. David investeerde met zijn bedrijf in eCash.

Nicholas Negroponte

Nicholas Negroponte eCashNicolas Negroponte werd op 1 december 1943 geboren. Van beroep is hij een architect. Daarnaast heeft hij meerdere bedrijven opgericht en is ook voorzitter geweest van onder andere DigiCash. Ook is hij bekend geworden door het oprichten van de One Laptop per Child ­Association. Een non-profit organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van kinderen wereldwijd. Zij ontwikkelen onder andere software en content voor kinderen in ontwikkelingslanden.

Dit artikel is een onderdeel van onze serie: De geschiedenis van cryptocurrency