19 juli 2011: Eerste NFC transactie Bitcoin - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

19 juli 2011: Eerste NFC transactie Bitcoin

Schildbach wallet Bitcoin

Op 19 juli 2011 vond de eerste NFC transactie van Bitcoin plaats. Softwareontwikkelaar Mike Hearn deed deze transactie via testnet naar zijn manager Tadek. NFC en Bitcoin worden op het moment nog steeds verder onderzocht. Veel mensen weten dan ook niet dat ruim zeven jaar geleden de eerste NFC-transactie al een feit was. Ook al was het via het testnet. In deze blog lees je meer over dit stukje van de Bitcoin geschiedenis, de BitcoinJ groep en welke personen er in actief waren. Weet je niet wat NFC is? Lees dan eerst de uitleg over NFC op de website van Samsung.

Het bericht in de BitcoinJ-groep

Andreas Schildbach plaatste op 16 juli 2011 een bericht in de Google Group BitcoinJ waarin hij uitlegt dat NFC-mogelijkheden zijn toegevoegd aan de Bitcoin Wallet voor Android. Je kan zo Bitcoin betalingen initiëren vanuit een NFC-tag of een tweede NFC-capabele telefoon. Daarnaast plaatst hij links met uitleg.

NFC Bitcoin 2011

Gary Rowe vindt het een goede toevoeging aan de wallet Mike Hearn is er direct mee aan de slag gegaan, maar loopt nog tegen wat zaken aan. Hij plaatst de error log van zijn telefoon, waarop Andreas een oplossing biedt.

Mike Hearn Bitcoin NFC

Dezelfde dag nog plaatst Mike Hearn een bericht in de groep dat het is gelukt. Zijn manager Tadek heeft op 16:05 als eerste persoon ooit een Bitcoin NFC betaling gehad op het testnet. Een mooie mijlpaal!

Mike Hearn geslaagde NFC transactie bericht BitcoinJ

July 19 “Let it go on record that at 4:05pm CET [19 July 2011], my manager Tadek was the first person in the world to receive [testnet] Bitcoins via NFC ;)” – Mike Hear

Wie is Mike Hearn?

Mike Hearn is een softwareontwikkelaar die al vroeg meehielp aan de Bitcoin core. Hij heeft ruim vijf jaar als ontwikkelaar gewerkt aan Bitcoin. Dit kwam in 2016 ten einde toen hij een bericht plaatste met daarin de redenen waarom het heeft gefaald. Tegenwoordig zie je zijn naam af en toe verschijnen in nieuwsberichten, maar hij lijkt zich een beetje teruggetrokken te hebben van de wereld van blockchain en cryptocurrencies.

Omdat hij zo vroeg betrokken was bij de ontwikkeling van Bitcoin, stond hij direct in contact met Satoshi Nakamoto. Hij heeft alle e-mails vrijgegeven die zij onderling hebben gestuurd. Geen van deze berichten bevat echter enige informatie over de identiteit van Satoshi Nakamoto. Zelfs als Mike Hearn schrijft: “Happy Christmas Satoshi, assuming you celebrate it wherever you are in the world :-)”, volgt daar geen reactie op. Satoshi gaat in de volgende mail direct in op de technische vragen die volgden. De e-mails kan je hier vinden.

Wie is Andreas Schildbach?

Andreas Schildbach is een softwareontwikkelaar van de eerste Bitcoin Android Wallet. Deze wordt ook wel de Schildbach Android wallet genoemd. Hij heeft meerdere open-source applicaties gemaakt en wordt daardoor door veel mensen geroemd. In een interview met ihb.io heeft hij ooit aangegeven de Bitcoin Android wallet te ontwikkelen, nadat hij er een uur over deed om in een restaurant in Berlijn met Bitcoin te betalen. Dit moest sneller en makkelijker vond hij. De wallet wordt nog steeds door veel mensen overal ter wereld gebruikt.