16 april 2011: TIME publiceert artikel over Bitcoin - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

16 april 2011: TIME publiceert artikel over Bitcoin

TIME magazine

Het toonaangevende magazine TIME publiceert op 16 april 2011 een artikel over Bitcoin. Hierdoor werd het bereik van de cryptovaluta steeds groter. In deze blog over de geschiedenis van cryptocurrency, waar je elke zondag een nieuw artikel over kan lezen, bekijken we dit artikel en geven we enkele quotes. Het artikel zien wij als een mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin.


Het artikel in TIME magazine

Op 16 april 2011 plaatste schrijver Jerry Brito een artikel onder de naam: “Online Cash Bitcoin Could Challenge Governments, Banks”. In het Nederlands zou je het als volgt kunnen vertalen: Online Cash Bitcoin zou overheden en banken kunnen uitdagen”. Het artikel bevat twee pagina’s en is zeer uitgebreid. Links naar beide pagina’s van het TIME artikel in 2011:

Intro

De intro gaat over de zaak tussen WikiLeaks en PayPal. De omstreden website WikiLeaks kon op gegeven moment geen gebruik meer maken van het PayPal-account. Deze werd door de betaalprovider bevroren, zodat zij geen toegang meer konden krijgen tot reeds verzamelde gelden. Jeff Jarvis van WikiLeaks maakte duidelijk in een Tweet dat hij hier niet van gediend was:

De macht van betaalprocessoren

In de kop daarna valt te lezen dat betaalprocessoren zoals PayPal erg veel macht hebben. Eigenlijk zouden zij ons niet moeten vertellen hoe wij ons geld online kunnen uitgeven. Het is dat zij dit wel kunnen. We vertrouwen nog steeds op derden om online transacties uit te voeren, en wanneer de overheid wil beperken hoe we online geld kunnen uitgeven, zijn het de tussenpersonen waartoe zij zich wenden. Er is in deze markt geen sprake van een online contant geld en geen valuta die zonder tussenpartijen tussen twee personen kan worden uitgewisseld.

True Digital Cash

Het derde kopje vat de basis van Bitcoin erg goed samen. Een goede (vertaalde) zin vind ik persoonlijk: “Sinds het web bestaat zijn digitale valuta’s gekomen en gegaan. Denk aan Facebook Credits, een digitale valuta waarmee je virtuele goederen kunt kopen op Facebook. Ook Microsoft Points is een voorbeeld. Dit is de valuta van de Xbox Live Marketplace en de Zune-winkel. Je ruilt dollars voor ze in, net zoals je misschien dollars inwisselt voor euro’s, en gebruikt deze dan om spullen te kopen, zoals in FarmVille op Facebook”

De schrijver heeft zich klaarblijkelijk goed verdiept in de materie. Hij schrijft ook over E-gold en een stuk geschiedenis van cryptocurrency. Daarnaast geeft hij aan dat Bitcoin de “eerste valuta is die het Double Spending probleem heeft opgelost, zonder tussenkomst van een tussenpersoon of derde partij”. Daarnaast legt hij Bitcoin verder uit en heeft hij het over de gedistribueerde ledger en hoe Bitcoins worden aangemaakt. Ook komt hij terug op de anonimiteit, cryptografie, public keys en databases. Zelfs nu zou dit kopje nog steeds een goede uitleg zijn over de basis van Bitcoin!

Revolutionair concept

Jerry Brito schrijft in dit kopje over het concept van Bitcoin en waarom dit volgens hem potentieel revolutionair is. Enkele redenen die hij gebruikt:

  • Kunstmatige inflatie is onmogelijk
  • Geen centrale autoriteit
  • Dankzij het algoritme is de hoeveelheid BTC die aan het systeem wordt toegevoegd perfect voorspelbaar
  • Geen tussenpersonen nodig voor transacties
  • Open-source
  • Mochten de websites zoals Bitcoin.org en het Sourceforge-project verwijderd worden, blijft de valuta bestaan

Implicaties van Bitcoin

Als laatste heeft hij het over de gevolgen die Bitcoin misschien zou kunnen hebben. Het kan illegale activiteiten faciliteerden:

  • Weddenschappen doen op illegale gokwebsites
  • Handel in illegale producten of namaakproducten
  • Criminele overboekingen;
  • Ook op het gebied van verboden pornografische inhoud

Het artikel linkt naar de gesloten exchange MtGox voor het kopen en verkopen van Bitcoins en wisselen van dollar naar euro.

Over Jerry Brito

Jerry Brito was een van de eerste schrijvers die een groot (en accuraat) artikel publiceerde over Bitcoin. Hij scrhreef toentertijd voor het Magazine TIME. Tegenwoordig is hij de eigenaar van het coin-platform Coincenter.org. Dit is een grote Engelstalige nieuwswebsite over cryptocurrency en blockchain. Coin Center is de toonaangevende non-profitorganisatie die zich toespitst op beleidskwesties met betrekking tot cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Je kan Jerry op Twitter volgen. Ik ga hem in ieder geval in de gaten houden. Misschien komt hij ooit op de lijst met meest invloedrijke personen in de wereld van blockchain en crypto!

Om af te sluiten met de laatste woorden van het artikel:

“And it’s a story that’s just getting started.”