14 mei 2013: MtGox geld wordt ingenomen door Homeland - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

14 mei 2013: MtGox geld wordt ingenomen door Homeland

Mt gox exchange mark karpeles jed mccaleb

In de zomer van 2010 richt Jed McCaleb de exchange MtGox op. Hij verkocht deze later aan Mark Karpelès Deze exchange maakte het mogelijk om onder andere in Bitcoin te handelen. Binnen enkele maanden werd het de grootste en belangrijkste exchange voor het kopen en verkopen van BTC. Dat niet alles helemaal volgens de regels verliep, wisten de meeste mensen wel. Dat het zo’n enorme bende was, wisten alleen een aantal medewerkers en Mark Karpelès zelf. Op 14 mei 2013 heeft het Amerikaanse Ministerie van Veiligheid een bevel uitgevaardigd om geld van het Gox account bij betaalprovider Dwolla in te nemen.

Geen juiste registratie

Het bevel dat het ministerie gebruikte om de fondsen van MtGox in te nemen was op basis van verkeerd ingevulde formulieren door Mark Karpelès. Toen hij zijn bedrijfsaccount, op naam van Mutum Sigilum LLC , voor de exchange opende bij Wells Fargo, moest hij een formulier invullen met een aantal vragen. In dit formulier stond:

“Doet u zaken in of wisselt u valuta uit voor uw klant?” en “Accepteert uw bedrijf geld van klanten en stuurt het geld op basis van de instructies van klanten (Money Transmitter)?” Karpelès beantwoordde deze vragen met “nee”, wat aangeeft dat Mutum Sigilum LLC niet handelt in, ruilt geen geld en stuurt geen geld op basis van klantinstructies. Geldoverdragende bedrijven zijn vereist door 31 USC sectie 5330 om als zodanig te registreren bij FinCEN. Volgens FinCEN records op 6 mei 2013 was Mt. Gox noch de dochteronderneming, Mutum Sigilum LLC, geregistreerd als een Money Service Business.

Het Wells Fargo-account in kwestie werd in mei 2011 geopend, de transfers van en naar Dwolla begonnen in december van dat jaar. Theoretisch zou Karpeles misschien gewoon een fout hebben gemaakt, maar de FinCEN-richtlijnen van begin maart maakten heel duidelijk dat virtuele valuta’s en gedecentraliseerde virtuele valuta’s nodig waren om te voldoen aan de voorschriften van de Bank Secrecy Act.

Nog niet het einde van MtGox

De gesloten account bij Wells Fargo en Dwolla waren nog geen redenen tot sluiten van de beurs. Dat er iets niet goed was, werd wel steeds duidelijker. Uiteindelijk sluit de exchange in 2014, ongeveer 7 maanden nadat Homeland fondsen van de exchange had ingenomen.