14 juni 2011: WikiLeaks accepteert Bitcoin voor donaties - Bitcoinsaltcoins.nl
Altcoins/Bitcoins traden bij Binance

14 juni 2011: WikiLeaks accepteert Bitcoin voor donaties

WikiLeaks is gebaseerd op het idee van anonieme overdracht van digitale informatie. Het is altijd al een controversiële website geweest. Veel bedrijven, die betalingen mogelijk maken,  wilden niet samenwerken met WikiLeaks. Om toch kapitaal te kunnen vergaren voor de kosten die Wikileaks maakte, kondigden zij op 14 juni 2011 via Twitter aan dat zij Bitcoin als betaalmiddel voor donaties accepteren. Deze tweet kan nu niet meer teruggevonden worden.


WikiLeaks en Bitcoin

Het bedrijf en website toonde hiermee zijn gebruikelijke flair voor controverse. Het publiek debat rondom cryptocurrencies laaide rond 2011 steeds meer op. Eerder in juni 2011 pleitten senatoren Chuck Schumer en Joe Manchin voor de sluiting van Silk Road , een anonieme marktplaats die Bitcoins gebruikt om smokkelwaar te verkopen, inclusief een breed scala aan illegale drugs. In de publieke verklaringen over de site richtte Schumer zijn woede op Silk Road maar verwees hij ook naar Bitcoin als “een online vorm van witwassen van geld gebruikt om de bron van geld te verhullen, en om te verhullen wie het geneesmiddel verkoopt en koopt.”.

Manieren om fondsen te werven

De kosten om de website WikiLeaks in de lucht te houden waren vrij hoog. Ook werden er vast en zeker andere kosten gemaakt om informatie te vergaren voor de website. In 2011 werd er van alles geprobeerd om fondsen te werven. Er werd zelfs een lunch met oprichter Julian Assange en filosoof Slavoj Zizek geveild. Met Bitcoin probeerde WikiLeaks eenvoudig en snel donaties te werven in en vorm waarvan het geloofde dat de bezoekers het konden waarderen.